У Львові презентували повне зібрання творів Бруно Шульца

У Львові відбулася презентація повного академічного зібрання творів Бруно Шульца та «Шульцівської енциклопедії».

«Дослідники Шульца є зараз на різних континентах. Усі вони збираються в Дрогобичі на великому Шульцівському святі. Що два роки там відбувається міжнародний фестиваль Бруно Шульца. Ми вирішили принести частину подій цього фестивалю до Львова», - розповів один зі співавторів видання, літературознавець, директор польського видавництва «Слово/образ, територія» професор Станіслав Росєк.

Окрім того, видавництво «Слово/образ, територія» видало «Книгу листів» Бруно Шульца, яка вже з’явилася в українському перекладі, передає zaxid.net.

Росєк розповідає, що книги створено про Шульца і для Шульца. Але наразі видавництво міркує над обкладинкою, тому воно запропонувало кілька електронних варіантів обкладинок книжок на вибір читача. Графіка книги – це роботи самого Шульца. «Малюнки доповнюють текст, вони творять одне ціле», - пояснює Станіслав Росєк.

Частина цього шульцознавчого доробку вже доступна українському читачеві в інтернеті. Інститут книжки у Кракові з нагоди 120-річчя від Дня народження Шульца створив мережеву сторінку. Також існує сторінка, де можна знайти твори Бруно Шульца українською мовою.

Нагадаємо, з 12 вересня у Львові триває XIX Міжнародний книжковий Форум. Впродовж п’яти днів львів’яни та гості міста зможуть долучитися до грандіозного літературно-мистецького свята, в межах якого відбуватимуться фестивалі, конференції, благочинні акції та багато іншого. ZAXID.NET пропонує своїм читачам найповнішу програму Форуму видавців.

Довідка

Бру́но Шульц (12 липня 1892, Дрогобич — 19 листопада 1942, Дрогобич) — галицький письменник та художник єврейського походження із Дрогобича, писав польською та німецькою мовами. Літературні критики ставлять книжки Бруно Шульца на один рівень з творами Марселя Пруста та Франца Кафки. Посмертна слава Бруно Шульца — світового рівня.

Більшість Шульцевих художніх робіт та рукописів втрачена, втрачене навіть місце, де був похований. Найбільша збірка рукописів, рисунків, графік та листів Бруно Шульца зберігається у Варшавському музеї Літератури ім. А.Міцкевича, декілька рисунків є у Львівській галереї мистецтв. Музей «Дрогобичина» має на збереженні кілька реставрованих фресок з вілли Ландау. У фондах відділу мистецтв Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України нещодавно була виявлена одна з графік Шульца, яка вважалась втраченою.

«Покровитель» Шульца під час німецької окупації, Фелікс Ландау, «запропонував» Шульцу розписати кімнату для своїх малолітніх дочки й сина. Бруно прикрасив стіни дитячої казковими персонажами: принцесою, лицарем на коні, гномиками, каретою з візником… На початку листопада 1942 р. всіх євреїв Дрогобича переселяють до ґетто. Шульц вирішує тікати, з ініціативи Зофії Налковської він отримує гроші та фальшиві документи. 19 листопада 1942 р. маючи потрібні документи Бруно Шульц мав тікати. Того самого дня, пізніше названого «чорним четвергом», в ґетто виникла стрілянина, в ході якої Бруно Шульц був убитий двома пострілами в голову шарфюрером СС Карлом Ґюнтером. Місце поховання невідоме.

Майже 60 років ці розписи залишалися легендою. І ось наприкінці першої декади лютого 2002 року в одному із приватних помешкань Дрогобича (Львівська область) німецькі кінодокументалісти на чолі з Беньяміном Гайслером знайшли «казкову кімнату» «вілли Ландау». А на початку 3-ї декади травня понад половину цих зображень було демонтовано і вивезено за межі України. Евакуацію «казкових героїв» здійснили представники єрусалимського Інституту Голокосту «Яд Вашем».

Бруно Шульц

література культура книги історія

Знак гривні
Знак гривні