«Мовний закон» у дії: буковинське село вирішило стати «молдавським»

Сесія Тарасовецької сільської ради Новоселицького району підтримала питання про визнаня на території села румунської (молдавської) мови регіональною.

- Сесія вирішила для збереження і розвитку рідної мови переважної більшості мешканців села визнати її регіональною, - розповів molbuk.ua Тарасовецький сільський голова Сергій Тігу.

Однак, за словами Сергія Тігу, у них виникло чимало питань щодо запровадження закону “Про засади державної мовної політики”. Зокрема, як назвати мову - адже одні тарасівчани вважають себе молдованами, інші - румунами. Тож записали в рішення сесії “румунська (молдавська) мова”.

- Для села це нічого не змінить, - пояснив сільський голова. - Румуни і молдовани становлять у нас 95% населення, тож і в побуті, і у зверненнях до сільради люди спілкуються рідною. Але документація ведеться лише державною. Сесія вирішила узаконити румунську (молдавську) мову як робочу в сільській раді, зокрема, на сесіях. Однак діловодство і далі вестиметься державною.

Сергій Тігу розповів, що у селі немає одностайності у питанні мови навчання у місцевій школі. Вона є молдавською, але підручників не вистачає, і в старших класах школярі з деяких предметів мають лише україномовні підручники. При цьому одні батьки вимагають навчання виключно молдавською мовою, інші хочуть, щоб їхні діти краще знали українську - для подальшого навчання в університетах.

Водночас остаточне рішення сесія не ухвалила.‭ ‬Всі депутати були‭ «‬за‭»‬,‭ ‬але вирішили ще дізнатися думку селян.‭ ‬Тепер серед людей здійснять роз’яснювальну роботу щодо‭ «‬мовного‭» ‬закону,‭ ‬а бухгалтерії сільської ради доручили вивчити питання,‭ ‬скільки коштів і на що саме необхідно буде селу для функціонування румунської мови як регіональної.

Тарасівці є одним з найбільших сіл Новоселицького району, населення 5,2 тисячі осіб.

"Молодий буковинець"

мова буковина абзац

Знак гривні
Знак гривні