Зуби на полицю. Доходи населення значно знизились, після виборів буде гірше

Девальвація гривні відбудеться, це лише питання часу.

Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

"Останні три роки Україна має негативне сальдо. 2011-ого воно сягнуло 120 мільярдів доларів. За перше півріччя цьогоріч вже більше 7. Відбувається відтік іноземної валюти, бо ми купуємо товари із закордону. Тому її у нас бракує. Реальний рівень інфляції високий. Головне управління статистики любить малювати менші показники. Державний борг України стрімко збільшується", - вважає Новак.

За його словами, курс гривні донедавна штучно стримував національний банк. Але його резерви вичерпуються.

"Велика частина резервів зберігається у цінних паперах, металах," - каже експерт. - "Далі штучно підтримувати гривню не можна. Немає чим. Для нашої слабкої економіки будь-які коливання, ризики відображаються на валютному ринку."

"Наші громадяни пережили подібне у 1998-ому і 2008-ому. Тому єдине, чим можуть захиститися - обмінювати гривні на іноземні валюти. Так само роблять підприємства," - додає Андрій Новак.

Експерт вважає, що потрібно готуватися до найгіршого сценарію. На його думку, вибори ще більше загострюють ситуацію.

"Податкова і митна служби витягуватиме кошти з простих українців. Це погіршує ситуацію для малого і середнього бізнесу загалом. Підприємці підуть працювати в "тінь". Бюджети недоотримуватимуть доходів. Реальні доходи населення серйозно зменшаться. Можливо, після виборів піднімуть внутрішні ціни на газ. Ситуація може повернутися до 90-х. Люди не зможуть оплачувати комунальні платежі," - розповідає Новак.

Найгірше, що може статися, на думку експерта, - політична та економічна блокада України. Адже із такою ситуацією в Україні міжнародні фінансові організації відмовлятимуться працювати у нас.

"Зараз влада не знає цивілізованих методів проведення економічної політики. Будуть використовувати адміністративно-силові. Інакше не вміють. Краще змінити політичну еліту. В країні відбувається тільки те, що дозволяють громадяни," - зазначає Андрій Новак.

Gazeta.ua.

економіка криза прогноз фінанси

Знак гривні
Знак гривні