Русифікація в дії: кримські чиновники звільняють директора школи за те, що відкрила український клас

Від директора Бахчисарайської загальноосвітньої школи № 4 Світлани Сурт місцеві чиновники вимагають написати заяву про звільнення. Невдоволення функціонерів викликало те, що вона відкрила україномовний клас для першачків попри заборону райадміністрації.

Як розповів «Текстам» лідер громадської організації «Український Дім» Андрій Щекун, сьогодні, 3 вересня, Світлану Сурт викликали до себе начальник відділу освіти Бахчисарайської райдержадміністрації Михайло Сергєєв та заступник голови РДА з гуманітарних питань Галина Пєхарь і вимагали, щоб директор школи написала заяву про звільнення за власним бажанням.

Україномовні класи в Бахчисарайській школі № 4 існують з 2001 року. Станом на 1 червня 2012 року до школи надійшло 9 заяв від батьків першокласників про те, що хочуть, аби їхні діти навчалися державною мовою (загалом у ЗОШ № 4 україномовні класи налічують від 14 до 25 учнів). Та ближче до 1 вересня ці заяви «зникли», і пан Сергєєв заявив, що відкривати україномовний клас недоцільно. Коли ж батьки за допомогою громадських активістів заяви відновили, чиновники заявили: «Пізно заяви обновилися, нема класного керівника, вчителя, котрий буде вести уроки українською».

Викладати першачкам рідною мовою викликався Андрій Щекун – він має диплом учителя початкових класів. Урешті решт, директор Світлана Сурт пішла на зустріч дітям і батькам, а не чиновникам-українофобам – україномовний клас почув свій перший дзвоник. Та, схоже, це коштуватиме жінці кар’єри.

Українські активісти з Криму заявили, що проситимуть втрутитися у ситуацію президента Віктора Януковича. Та на яку допомогу можна чекати від людини, що підписала антиукраїнський «мовний» закон?

Читайте також: Як кияни відстоюють право дітей на навчання українською. Репортаж

крим освіта мова протест

Знак гривні
Знак гривні