У Білорусі влаштували облаву на модераторів антилукашенківських груп в соціальних мережах

Починаючи з вчорашнього вечера в Мінську затримують модераторів опозиційних груп в соціальних мережа, у них вилучають комп'ютери, в квартирах проводять обшук. Кількох людей вже засудили до кількаденного арешту, начебто за дрібне хуліганство.

Насамперед правоохоронці полюють на модераторів групи "Набрид нам цей Лукашенко", організовану "ВКонтакті", повідомляє Хартія'97. Затриманого 30 серпня модератора цієї групи Павла Евтіхіева відвезли у суд Жовтневого району Мінську і, звинувативши в "дрібному хуліганстві", засудили до 5 діб арешту.

Творця групи "Набрид нам цей Лукашенко" Олега Шрамука звинуватили у незаконних розкопках, але пізно вночі його звільнили після допиту у КДБ. Зв'язок з модератором Сергієм Беспаловим перервався, коли він тікав з квартири через вікно. Його подальша доля наразі невідома.

Групу, у якій було зареєстровано 30 тисяч учасників, довелося створювати наново. В оновленій групі уже зареєстровано більше 1,5 тис. людей.

Адміністратор ще однієї опозиційної групи "Тільки ШОС!" Андрій Ткачов, якого затримали в квартирі його дівчини, зараз також перебуває у в'язниці - активіста засудили до 7 діб.

Керівника ініціативи "Ляпис Трубецкой - безкоштовний концерт у Мінську" Романа Протасевича після допиту, погроз і побоїв звільнили, тому що він неповнолітній.

Також адміністраторам групи вдалося врятувати зустріч "Ляпис Трубецкой - безкоштовний концерт у Мінську" з 45 тисяч учасниками. Зараз вона знаходиться під контролем модератора, який лишився на волі.

інтернет репресії білорусь влада

Знак гривні
Знак гривні