У Дніпропетровську увіковічнять Кучму, Брєжнєва і Щербицького

15 барильєфів відомих особистостей регіону та 27 пам'ятних дошок прикрашатимуть нову площу ім. 80-річчя Дніпропетровської області.

Бронзові скульптури — це барильєфи Михайла Янгеля, Івана Сірка, Дмитра Яворницького, Олександра Поля, Миколи Родзянка, Івана Синельникова, Андрія Фабра, Олександра Макарова, Олеся Гончара, Василя Маргелова, Олексія Семиволоса, Дмитра Глинка, Володимира Щербицького, Леоніда Брежнева та Леоніда Кучми.

Про це під час прес-конференції повідомив архітектор проекту Дмитро Волик. “В рамках реконструкції нової площі союз художників України у Дніпропетровській області запропонував розмістити там портрети відомих та знакових особистостей, які мешкали або працювали у регіоні та інформацію про ключові події з життя Дніпропетровщини. Було прийнято рішення розташувати на площі поліптих у складі 42 бронзових скульптурних зображень, з них 15 скульптурних портретів (барильєфів) та 27 пам'ятних дошок з інформацією про видатних особистей та історію рідного краю”, - цитує Волика сайт Дніпропетровської міськради.

За його словами, на площі ім. 80-річчя Дніпропетровської області буде улаштовано систему із восьми бетонних стел (шириною 2 метри, висотою 3,2 метрів ), на яких з однієї сторони парами розміщуватимуться бронзові скульптури, а з іншої — текстова інформація про ключові та цікаві події з життя міста і області.

Головна ідея композиції, яка розміщуватиметься на новій площі — показати історію Дніпропетровської області. “З 1 вересня планується розпочати улаштування стел, барильєфів, пам'ятних дошок. Усі роботи будуть завершені протягом тижня. Роботи поліптиху виконуються коштом міського бюджету, на ці цілі виділено 1 мільйон 751 тисяча гривень. В цю суму входить робота художників, бронза, з якої виготовлені скульптури, їх лиття, установка”, - зазначила начальник управління культури та мистецтв Дніпропетровської міської ради Галина Сіверська.

На створенням 15 барильєфів працювали 9 відомих художників з Дніпропетровська та інших міст України, серед них народний художник України Володимир Небоженко, заслужений художник України Валентина Щедрова, заслужений діяч мистецтв України Василь Мірошниченко, заслужений художник України Петро Куценко та інші.

Гордість Дніпропетровщини - Леонід Кучма.

дніпропетровщина історія

Знак гривні
Знак гривні