Будні Беркута. Бійці поскаржились на командира за побори і отримали догани

Бійці Сумського спецпідрозділу "Беркут" звинувачують свого командира в корупції, хабарництві і, зрештою, репресіях. Коли половина особового складу заявила про щомісячні "побори" у колективному зверненні, під яким підписалися 30 осіб, керівництво створило їм нестерпні умови служби й погрожує звільненням.

За негласними правилами, 150 гривень щомісяця з кожного сумські "беркутівці" віддавали своєму командирові після підвищення зарплатні. Це тривало майже рік, допоки весь особовий склад не збурився, йдеться у сюжеті ТСН.

Співробітник Сумського спецпідрозділу "Беркут" розповідає, як це відбувалося: "Хто здавав по 150 гривень, тому давали повну зарплату, а хто відмовлявся здавати гроші, з того вичитували з зарплати від 600 то 1000 гривень. Цю суму здавав весь підрозділ в кількості 57 чоловік".

"Беркутівці" переконують, що розголосу не хотіли, тому спершу вирішили розповісти про "побори" керівнику обласної міліції, утім, кажуть, результат виявився неочікуваним.

"Нас прийшло не менше 30 людей, ми зайшли до начальника управління, він сказав, що у цих питаннях розбереться. Після цього до нас приїхала перевірка, але не за побори грошей, а по профпідготовці, і після цього нам "повісили" 41 догану, і одним наказом покарали 41 людину", - розповідає "беркутівець", стоячи спиною до камери.

Нині командир, якого підлеглі звинувачують у поборах, у відпустці. Замість нього конфлікт коментують у міліції. Назвати винних не готові, але запевняють, що зацікавлені в об'єктивному розслідуванні. І на момент перевірки, командира відсторонили од виконання службових обов'язків.

Ельвіра Біганова, керівник СЗГ УМВСУ в Сумській області розповіла: "Інспекцією з особового складу була проведена перевірка, всі матеріали службового розслідування направлені до прокуратури. Наразі чекаємо на результати для прийняття відповідних кадрових рішень".

Доки тривала перевірка, у лавах спецпідрозділу розпочались утиски та залякування найактивніших бунтарів, розповідають бійці. Це змусило їх звернутися до прокуратури. "Коли міліціонер вимагає гроші - це вже не міліціонер, а корупціонер. Найбільше обурює в цій ситуації те, що прикривають одну людину, а страждають більше 30 сержантів", - розповідає "беркутівець" на умовах анонімності.

У прокуратурі колективну заяву прийняли, утім, про результати, кажуть, говорити зарано.

Співробітники сумського спецпідрозділу "Беркут" не збираються відступати. Кажуть, що якщо справи не вирішать на регіональному рівні - поїдуть до Києва - до міністра внутрішніх справ.

міліція корупція кримінал

Знак гривні
Знак гривні