Кияни не зацікавлені в російськомовних школах, а от бізнес-структури - так

Питання про збільшення кількості російськомовних шкіл у Києві не обговорювалося столичною владою, бо немає відповідної ініціативи городян.

Про це заявив голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов.

"Питання ми не обговорювали на засіданні міської ради й на колегії, бо не було приводу для цього. Якихось активних ініціатив із боку киян у нас сьогодні немає... Є ініціатива – є реакція влади. Якщо немає ініціативи, яка може бути реакція влади?", - сказав він.

Попов підкреслив, що для збільшення кількості російськомовних шкіл у Києві має бути попит із боку мешканців столиці, тільки тоді київська влада розроблятиме відповідні пропозиції.

"Якщо буде попит, влада робитиме все для того, щоб цей попит задовольнити. Не важливо, якої мови це стосується: російської, англійської, французької, іспанської, китайської, японської", - сказав голова КМДА.

За словами Попова, є ініціативи бізнес-структур, які готові інвестувати у створення шкіл із поглибленим вивчанням російської та французької мов.

"Немає ніякого ажіотажу. Є деякі проекти. Я їх два назвав: французька, російська ініціатива", - повідомив голова КМДА.

Так, за його словами, гімназія "Київська Русь" на лівому березі в Києві буде російськомовною, її побудують за кошти інвесторів.

"Деякі компанії російські є інвесторами цього проекту. На базі одного з будинків, …який буде реконструйовано, збільшено за площею, саме ми будемо мати (навчальний заклад)", - сказав Попов.

"Я сподіваюся, що навіть у наступному році (з'явиться) така нова установа, де буде російська школа", - додав він.

Раніше міністр освіти й науки, молоді та спорту Дмитро Табачник спрямував лист голові КМДА з пропозицією відкрити в Києві гімназію "Київська Русь" із поглибленим вивчанням російської мови, а також історії й культури всіх слов’янських народів.

Міністр вважає, що "найскладніша ситуація" у лівобережній частині міста, де одна школа з російською мовою навчання і 5 двомовних навчальних закладів".

Табачник також зазначив, що в 2011 році в Дарницькому районі столиці відкрилася інженерна гімназія, де учні поглиблено вивчають предмети природно-математичного циклу, "виникає питання необхідності створення нового навчального закладу суспільно-гуманітарного спрямування".

Проте батькі потенційних учнів цієї гімназії виступили проти бажання Табачника. Детальніше про це читайте у статті "Батьки проти Табачника: мешканці Осокорків у Києві захищають школу від русифікації".

мова освіта київ

Знак гривні
Знак гривні