Абсурд. В окружних комісіях сидітимуть представники партій, які висунули по одному кандидату в нардепи

Центральна виборча комісія вчора, 24 серпня, на своєму вечірньому засіданні провела жеребкування щодо включення кандидатур до складу 225 окружних виборчих комісій.

Політичні партії - суб’єкти виборчого процесу, які висунули хоча б одного кандидата на виборах народних депутатів України, мали право брати участь у цій процедурі. За результатами жеребкування лише 19 політичних партій отримали представництво у ОВК, повідомляє громадська мережа "Опора".

В усіх без винятку 225 окружних виборчих комісіях отримали квоту партії «Молодь до влади» (висунула 1(!) по мажоритарці), «Русь - єдина» (висунула 3(!) кандидатів по мажоритарці), Народно-трудовий союз України (висунула 17 кандидатів по багатомандатному округу і 3 по мажоритарці), «Братство» (висунула 1(!) кандидата по мажоритаці), Українська партія «Зелена планета» (висунула за списком 225 кандидатів і по мажоритарці - 18). Лише 5 з 19 цих суб’єктів виборчого процесу висунули своїх кандидатів списком. Усі інші партії обмежились висуненням кандидатів у окремих одномандатних виборчих округах. Серед тих партій, які отримали представництво в усіх 225 ОВК, лише дві висунули більше, ніж 3-х кандидатів на виборах народних депутатів України.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що застосована на парламентських виборах 2012 року процедура жеребкування щодо включення кандидатур до складу ОВК не сприяє рівномірному представництву усіх політичних сил у виборчих комісіях та викривляє принцип взаємного контролю між суб’єктами виборчого процесу. Разове жеребкування по усім окружним виборчим комісіям створило умови, коли найбільше в них представництво отримали партії, що висунули мінімальну кількість кандидатів на виборах та не ведуть активної передвиборчої кампанії. ОПОРА ще в липні прогнозувала такі наслідки жеребкування.

81 політична партія - суб’єкт виборчого процесу подала 13 424 кандидатури на 2926 вакансії членів окружних виборчих комісій. Із різних причин, передбачених законодавством, ЦВК відхилено 104 кандидатури. 6 політичних партій - суб’єктів виборчого процесу не скористались своїм правом подати кандидатури до складу окружних виборчих комісій.

Під час жеребкування визначалася лише черговість усіх політичних партій щодо включення їхніх представників до складу ОВК. Тобто, партії отримали лише порядковий номер, а жеребкування претендентів на кожну з окружних виборчих комісій окремо не проводилось. Після включення всіх кандидатур до складу окружних виборчих комісій від партії, яка є першою за встановленою жеребкуванням черговістю, визначаються кандидатури до складу таких комісій з наступних. Тобто, на всіх ОВК мали право представництва ті партії, які зареєстрували лише одного кандидата, але сформували подання 225 комісій. Це призвело до несправедливого та непропорційного представництва переважно аутсайдерів виборів.

Таким чином, процедура жеребкування, яка була відтворена на цих виборах, суттєво відрізняється від практик парламентських кампаній 1998-2006 років. На попередніх виборах народних депутатів жеребкування організовувалось щодо кожної окружної виборчої комісії окремо, що забезпечувало дотримання принципу рівності можливостей політичних партій та кандидатів. Зараз в межах одного жеребкування одночасно розподілили вакантні місця в усіх окружних виборчих комісіях, що послабило взаємний контроль між суб’єктами виборчого процесу.

вибори-12 цвк

Знак гривні
Знак гривні