Акція противників мовного закону: 24 серпня - День жалоби за російськомовними регіонами

Учасники мовного протесту під столичним Українським домом оголосили 24 серпня Днем жалоби за тими регіонами України, в яких місцеві ради підтримали закон "Про засади державної мовної політики" й визнали російську мову регіональною.

Зокрема, на День незалежності активісти запланували провести на Європейській площі у Києві велику акцію протесту проти "мовного" закону, повідомляє Gazeta.ua.

Міська влада, у свою чергу, має намір 24 серпня провести тут свій концерт. Але громадські діячі запевняють, що їм для "перекрикування" не потрібна апаратура і мікрофони. Головне, щоб прийшли свідомі громадяни, які підтримують українську мову.

"На 24 серпня ми скликаємо на Європейську площу усіх небайдужих в Україні людей, яким важлива доля народу, на захист своєї рідної мови. Адже без мови немає нації", - заявила студентка Ірина Бондар, 18 років, родом із Ковеля. Ірина цілодобово пікетує під Українським домом з 14 липня.

"І днюю, і ночую. На час дощу, якщо встигаю, то накриваюсь тентом. Здоров'я вже підірване, - розповіла активістка. - Спимо на карематах і розкладушках просто неба. Але ми все стерпимо — український народ терпеливий. Планую тут стояти до кінця".

За її словами, мітингувальники борються проти теперішнього режиму й прагнуть, аби влада дослухалась до народу. "Владу — народу, а не людям, які прийшли, аби посидіти в кріслах й отримати гроші за те, що вони не роблять", - закликають громадські діячі.

Вони також збирають підписи на підтримку української мови. Акція розпочалась ще після 20 липня, як згорнувся під Українським домом оргкомітет. Молоді люди запевняють, що роблять це на голому ентузіазмі без підтримки жодної партії.

"До свідомості багатьох людей, які проживають у південних та східних областях, ще не дійшло, що вони українці, що мова представляє націю, - додає Ірина Бондар. - Якщо у вас немає рідної мови, то ким ви є після цього? Але я думаю, що народ скоро повстане, і влада дуже пожалкує про те, що прийняла "мовний" закон".

мова протест

Знак гривні
Знак гривні