Третина росіян не знають, як виглядає їхній національний прапор

22 серпня в День державного Прапора Росії Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД) представив дані дослідження про те, наскільки росіяни знають держсимволіку своєї країни і які почуття вона викликає.

У ході опитування, проведеного напередодні цієї дати, третина респондентів не змогли правильно правильно назвати ані кольори вітчизняного триколора, ані їх розташування: 27% назвали лише самі кольори, а 3% взагалі мають неправильне уявлення про те, як виглядає прапор РФ.

Правильно описали прапор 68% учасників дослідження. При цьому соціологи ВЦВГД відзначають прогрес у цьому напрямку - у 2007 році таких було всього 55%.

Ще гірше знають росіяни державний гімн: вірно назвати хоча б його перші слова в цьому році змогли 49% респондентів, але й тут відсоток підріс з 39% у 2009 році.

Найвідомішим елементом вітчизняної держсимволіки як і раніше залишається державний герб - назвати вірно, що на ньому зображено, змогли 88% учасників опитування.

Дослідження ВЦВГД також показало, що держсимволіка викликає у громадян в основному почуття гордості та захоплення (54-58%). Чимало й тих, кому вона симпатична (24-28%). Байдуже ставляться до неї 14-17%. Відвертий негатив у відношенні герба, прапора і гімну викликає у 1% респондентів.

Опитування було проведене 18-19 серпня. Всього опитано 1600 людей в 138 населених пунктів в 46 областях, краях та республіках Росії. Статистична похибка не перершує 3,4%.

опитування росія

Знак гривні
Знак гривні