В Донецьку заборонили мітинг на захист української мови і звезли бюджетників на захист російської

Донецький окружний адміністративний не дозволив Донецькій обласній організації ВО "Свобода" проводити мітинг на площі біля будівлі обласної державної адміністрації під час проходження позачергової сесії Донецької облради, скликаної для надання російській мові статусу регіональної.

За словами співробітника прес-служби Донецької міськради, було подано дві заявки на проведення під час роботи сесії мітингу біля стін ОДА - від прихильників мовного закону і його супротивників, повідомляє Тиждень.

Оскільки Партія регіонів подала свою заявку раніше, виконком міської ради дозволив проведення саме їхньої акції - на підтримку надання російській мові статус регіональної. У міськраді заявили, що оскільки "Свобода" не пішла на діалог з міською владою, виконком подав адміністративний позов до Донецького окружного адміністративного суду з проханням заборонити мітинг противників російської мови.

Суд частково задовольнив цей позов, запропонувавши ВО "Свобода" змінити або час або місце проведення своєї акції.

У даний час понад близько тисячі людей проводять біля будівлі Донецької ОДА мітинг на підтримку надання російській мові статусу регіональної в області.

Мітингувальники переважно середнього віку, тримають у руках прапори Партії регіонів, національні прапори України й плакати з написами: "Партія регіонів дотримує слова", "Партія регіонів виконує свої зобов'язання", "Ми хочемо говорити рідною мовою".

За інформацією місцевих ЗМІ, до участі в мітингу залучені співробітники бюджетних організацій Донецька, зокрема, вчителі деяких шкіл.

Статус регіональної російській мові вже надали Запорізька облрада, Одеська міськрада та облрада, Севастопольська міськрада, міська рада міста Красний Луч і тепер вже Донецька.

Крім того, 15 серпня Верховна Рада Криму доручила Раді міністрів до 10 жовтня підготувати й внести на розгляд кримського парламенту пропозиції щодо реалізації в регіоні закону "Про засади державної мовної політики".

мова донеччина

Знак гривні
Знак гривні