Люди-Х (невідомі прохідні кандидати): каратист, лобіст і викладачі

«Тексти» продовжують досліджувати маловідомих виборцям кандидатів в народні депутати від умовно опозиційних політсил. Сьогодні пропонуємо вашій увазі досьє на Дмитра Шлемка і Дениса Дзензерського з «Батьківщини», Наталію Агафонову від УДАРу, Олександра Шевченка зі «Свободи» та Сергія Нікуліна від Королевської.

Шлемко Дмитро Васильович. № 30 у списку ВО «Батьківщина» (об’єднана опозиція).

Згадок у Google (ПІБ українською, на момент написання матеріалу) – 6690.

62 роки, мешкає в Івано-Франківську. Член БЮТ, голова Івано-Франківського обласного штабу ВО «Батьківщина». Випускник історичного факультету Івано-Франківського педагогічного інституту, за фахом учитель історії та суспільствознавства. Тривалий час викладав у Івано-Франківському інституті нафти і газу.

Після приходу до влади «помаранчевих» почався злет політичної кар’єри Шлемка: у 2005-у його призначели заступником голови Івано-Франківської ОДА, а 2006-го отримав мандат народного депутата України.

Депутатські амбіції з’явилися у Шлемка ще 1998 року, однак потрапив до парламенту він лише з третьої спроби – у 2006-му за списками БЮТ. У парламенті працював достатньо активно: за шість років надіслав 42 депутатські запити, у його заліку також 39 виступів і авторство (та співавторство) 20 проектів постанов ВР і законопроектів, з яких, утім, жоден не набув чинності.

У серйозних скандал не помічений. Йому закидають зв’язок із колишнім начальником обласного управління Держкомзему Юрієм Добровольським, арештованим 2010-року за підозрою у причетності до махінацій із земельними ділянками, на яких розташовано курорт «Буковель». 2008-го Шлемко взяв до себе Добровольського помічником-консультантом, що дозволило останньому отримати необхідну для призначення на посаду у Держкомземі категорію держслужбовця.

Бізнес-інтереси: фігурує як співзасновник ТОВ «Оптимум» (торгівля) і ТОВ «Діо» (кафе-бар).

Дзензерський Денис Вікторович. № 34 у списку ВО «Батьківщина» (об’єднана опозиція).

Згадок у Google (ПІБ українською, на момент написання матеріалу) – 419.

33 роки, мешкає у Дніпропетровську. Випускник Придніпровської Державної академії будівництва та архітектури за спеціальністю «Економіка підприємства».

Працює у родинному бізнесі – виконавчим директором і членом спостережної ради міжнародної науково-промислової корпорації «Веста», що є чи не найбільшим виробником автомобільних акумуляторів в Україні. Його батько Віктор – президент корпорації, а також директор Інституту транспортних систем і технологій НАНУ.

Дзензерський-батько у 2010-му став депутатом Дніпропетровської облради від «Фронту змін», відповідно, Дзензерський-син потрапив до списку кандидатів від об’єднаної опозиції також з благословення Арсенія Яценюка. Хоча на сайті партії «Єдиний центр» фігурує як соратник Віктора Балоги.

Опозиції стануть у нагоді не лише фінансові ресурси Дзензерських (батько й син входять в ТОП-200 найбагатших людей України), а й бійцівські якості Дениса Вікторовича. Він, крім кількох іноземних мов, чудово володіє карате – має перший дан і чорний пояс.

Бізнес-інтереси: машинобудування і енергетика.

Агафонова Наталія Володимирівна. № 8 у списку партії УДАР Віталія Кличка.

Згадок у Google (ПІБ українською, на момент написання матеріалу) – 4970.

34 роки, киянка. Кандидат юридичних наук, спеціалізується на податковому праві. Зараз працює податковим консультантом у ТОВ «Нестле Україна». Викладає у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Це не перша спроба Агафонової потрапити у політику. Адже, на скільки відомо, у 2001 році вона виступила співзасновником печерської районної організації «Партії «зелених» України» у м. Києві.

Бізнес-інтереси: не виявлено.

Шевченко Олександр Оксентійович. № 5 у списку ВО «Свобода».

Згадок у Google (ПІБ українською, на момент написання матеріалу) – 1060.

75 років, живе у столиці. Професор кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Автор і співавтор багатьох посібників з історії держави та права України. Зокрема: «Історія держави і права Української РСР» (1987), «Зовнішня політика США: процес формування і механізм здійснення» (1989), «Політичний і державно-правовий механізм формування і реалізації зовнішньої політики США і СРСР» (1994), «Історія держави і права України. Курс лекцій» (1996), «Історія держави і права зарубіжних країн» (1997), «Історія держави і права України» (1998), «Історія українського права» (2001), «Історія держави і права зарубіжних країн».

Студенти Олександра Шевченка розповідають про викладача такий анекдот:

Олександр Оксентійович на лекції запитує у аудиторії:
- А чи знаєте ви, символом чого є тризуб?
- Виделки! – пожартував хтось.
- Ні.
- Це – символ сім'ї: батько, син та мати, - говорить дівчина з першого ряду.
- Ні! - заперечує викладач. – Він символізує чоловічий статевий орган – символ могутності, заможності й добробуту!

Шевченко і раніше намагався потрапити у Верховну Раду. Зокрема, на парламентських виборах 1998 року балотувався по 219-му округу (Святошинський район Києва). Але невдало.

Бізнес-інтереси: відсутні.

Нікулін Сергій Сергійович. № 6 у списку партії «Україна – вперед!» Наталії Королевської.

Згадок у Google (ПІБ українською, на момент написання матеріалу) – 4560.

31 рік, Одесит, головний інженер державного підприємства «Ізмаїльський морський торгівельний порт». В 2009-му у спеціалізованих ЗМІ згадувався як виконавчий директор Асоціації «Спілка портових операторів», що лобіює інтереси двох десятків стивідорних компаній (перевалка вантажів), що сукупно контролюють понад 50% українського ринку.

Раніше у політичних амбіціях не помічений. Чому в прохідній частині партійного списку Наталії Королевської винирнув цей непримітний діяч, наразі зрозуміло мало. Подейкують, що Нікулін – людина чоловіка Королівської – Юрія Солода, який має бізнесові інтереси у транспортних перевезеннях, зокрема, і в морських. Однак підтвердити зв’язок між Солодом і Нікуліним наразі не вдалося.

Бізнес-інтереси: на людину, ПІБ і дата народження якої співпадає з персональними даними Нікуліна, у 2005 році в Одесі було зареєстровано ТОВ «Форум Логос» - адвокатську фірму, що спеціалізується на юридичному супроводі бізнес-процесів і фінансовому консалтингу. Імовірно також, що Нікулін має власні інтереси у бізнесі з перевалки вантажів у морських портах.

-----------------
Мета проекту «Люди-Х» суто пізнавальна. Ми хочемо хоч трохи пролити світло на постаті невідомих чи маловідомих широкому загалу персоналій, які ризикнули позмагатись за право бути народним обранцем у лавах партій і політичних об’єднань, що позиціонують себе опозиційними. Наразі ми не будемо робити жодних висновків, а лише надамо факти.

Ми будемо вивчати кандидатів від об’єднаної опозиції (ВО «Батьківщина»), партії УДАР, ВО «Свобода» та політутворення Наталії Королевської «Україна – вперед!». Комуністів і «регіоналів» залишимо за кадром, оскільки там, незалежно від персоналій, все зрозуміло.

У кожній публікації даватимемо дані по двом-трьом кандидатам від «Батьківщини», і по одному від «УДАРу», «Свободи» і Королевської (вірогідно, форма подачі змінюватиметься). Не обіцяємо охопити усіх «темних конячок», але постараємося.

Зараз ми обираємо об’єкти для дослідів на власний розсуд. Але поради і побажання від учасників спільноти і простих читачів для нас стануть неоціненними. Тож якщо у вас є претендент на вивчення (байдуже, «спис очний» чи мажоритарний), або якась корисна для проекту інформація, пишіть у коментарі або на e-mail: texty.org.ua@gmail.com.

Усі публікації у рамках проекту «Люди-Х» читайте тут.

агафонова політика нікулін дзензерський вибори шлемко вибори-12 шевченко люди-х

Знак гривні
Знак гривні