За книгою Сергія Жадана Ворошиловград зробили комікс

Нещодавно світ побачив комікс «Ворошиловград» за однойменним твором Сергія Жадана. Його було створено в межах проекту «АРТОДРОМ», що реалізує Літературне угруповання «СТАН» (Луганськ) спільно з ГО «Форум видавців» (Львів), фундацією «То.Pole» (Краків), «Rita Baum» (Вроцлав).

Ідея проекту полягала в тому, щоб через комікс та інші види сучасного мистецтва перетворити Луганськ з індустріального міста на арт-об’єкт.

Про те, наскільки це вдалося, газеті «День» розповів сам Сергій Жадан:

— У принципі, це така експериментальна штука. Цей проект ініціювали українці, які запросили польських художників. Видали загалом приблизно тисячу примірників. Наскільки я знаю, це соціальний проект, себто його роздають безкоштовно. Форум видавців, що видав комікс, провів у травні фестиваль в Луганську, присвячений саме «Ворошиловграду»: ми розмальовували графіті, їздили по місцях подій роману. А в червні проходила презентація книжки у Любліні, в ніч культури — я був там з художниками.

Візуально мені комікс дуже сподобався. Мій головний герой вийшов приблизно таким, як я і уявляв. В мене є деякі претензії до сюжету — дечого бракує. Бо весь роман втиснуто у двадцять чотири сторінки, здається. Себто вийшов такий короткий переказ чи синопсис. Ніби з художнього фільму зробили відеокліп. Якщо ти читав роман, то тобі цікаво. А якщо не читав, то дуже складно мати якесь уявлення. Гадаю, було б краще, якби на створення коміксу витратили більше часу. Мальований «Ворошиловград» зараз вийшов українською, а ще буде видаватись польською. Цікаво, що вони спершу зробили синопсис польською, а потім Андрій Бондар знов перекладав його українською — отже, насправді це текст Андрія!

Це у нас вважається, що комікс — дещо дитяче. Але на Заході це дуже розвинений і популярний жанр, ціла індустрія, досить прибуткова і комерційна справа. У коміксів є своя публіка. Вони популярні в Німеччині, і особливо у Франції, яка навіть вважається країною коміксів. У Польщі теж видається багато коміксів. Всі ці герої типу Спайдермена, Бетмена — вони ж дійсно пішли з коміксів.

література книги жадан

Знак гривні
Знак гривні