Люди-Х: «Тексти» починають дослідження «нових» облич у списках умовно опозиційних політсил

Мета проекту «Люди-Х» суто пізнавальна. Ми хочемо хоч трохи пролити світло на постаті невідомих чи маловідомих широкому загалу персоналій, які ризикнули позмагатись за право бути народним обранцем у лавах партій і політичних об’єднань, що позиціонують себе опозиційними. Наразі ми не будемо робити жодних висновків, а лише надамо факти.

Ми будемо вивчати кандидатів від об’єднаної опозиції (ВО «Батьківщина»), партії УДАР, ВО «Свобода» та політутворення Наталії Королевської «Україна – вперед!». Комуністів і «регіоналів» залишимо за кадром, оскільки там, незалежно від персоналій, все зрозуміло.

У кожній публікації даватимемо дані по двом-трьом кандидатам від «Батьківщини», і по одному від «УДАРу», «Свободи» і Королевської (вірогідно, форма подачі змінюватиметься). Не обіцяємо охопити усіх «темних конячок», але постараємося.

Зараз ми обираємо об’єкти для дослідів на власний розсуд. Але поради і побажання від учасників спільноти і простих читачів для нас стануть неоціненними. Тож якщо у вас є претендент на вивчення (байдуже, спис очний чи мажоритарний), або якась корисна для проекту інформація, пишіть у коментарі або за електроною адресою texty.org.ua@gmail.com.

Усі публікації у рамках проекту «Люди-Х» читайте тут.

А тепер – до справи.

---------------------------

Гриневич Лілія Михайлівна №14 у списку ВО «Батьківщина» (об’єднана опозиція).

Згадок у Google (ПІБ українською, на момент написання матеріалу) – 1880.

45 років, львів’янка, педагог. Член ради партії «Фронт змін» Арсенія Яценюка, координатор напрямку «Суспільство знань».

Має дві вищі освіти: біохімік (Львівський державний університет ім. Ів.Франка) і економіст – менеджер (Міжгалузевий інститут підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів при Львівському політехнічному інституті), стажувалася з проблем розвитку освіти у Варшавському та Колумбійському університетах, кандидат педагогічних наук.

З 2006 до серпня 2009 року працювала на посаді начальника Головного управління освіти і науки Київської міської державної адміністрації.

Співзасновник «Центру освітнього моніторингу». Апологет реформ освіти за західним взірцем, послідовний критик міністра освіти і науки Дмитра Табачника. Зокрема, заявляла: «Суть реформ міністра Табачника – створення можливостей для зловживань».

Бізнес-інтереси: наразі не помічені.

Федорчук Ярослав Петрович №16 у списку ВО «Батьківщина» (об’єднана опозиція). Народний депутат Верховної Ради.

Згадок у Google (ПІБ українською, на момент написання матеріалу) – 26500.

76 років, народився на Волині. Заступник голови парламентської фракції Блоку «Юлії Тимошенко». Керівник Виконавчого секретаріату «Батьківщини». За даними з відкритих джерел, відповідає за роботу з первинними організаціями в регіонах. У парламенті з 2006-го.

Досвідчений бюрократ і партапаратник, який пройшов школу Комсомолу і КПРС. Його офіційну біографію можна побачити на «Вікіпедії».
Щоправда, у ній радянсько-комуністичне минуле Федорчука скромно замовчується. Між тим відомо, що комуністичну кар’єру він завершив першим секретарем Долинського райкому КПУ у Івано-Франківській області.

За останню депутатську каденцію подав лише п’ять законопроектів, зокрема про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо врегулювання порядку визначення розміру аліментів), про надання невідкладної медичної допомоги Юлії Тимошенко із залученням іноземних фахівців, про відзначення 110-річчя з дня народження Зої Гайдай.

Бізнес-інтереси не помічено.

Оксана Петрівна Про́дан, № 4 у списку партії УДАР Віталія Кличка.

Згадок у Google (ПІБ українською, на момент написання матеріалу) – 273000.

38 років, з Чернівців. Приватний підприємець. Голова громадської організації «Всеукраїнське об'єднання підприємців малого та середнього бізнесу «ФОРТЕЦЯ».

Брала участь у так званому «Податковому майдані», під час якого Продан звинуватили у зраді, оскільки вона нібито була у числі тих активістів, що пішли на поступки владі.

Має досвід співпраці з провладними структурами. Зокрема:

- З березня 2005 — член Громадської ради при Державній митній службі України.
- 9 березня 2005 - 25 липня 2005 — Секретар Ради імпортерів при Кабінеті Міністрів України.
- З 25 липня 2005 — заступник голови Ради з питань зовнішньоекономічної діяльності при Кабінеті Міністрів України.
- 11 червня 2008 - 17 травня 2010 — голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України.
- З 22 грудня 2010 — член Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього підприємництва.

Бізнес-інтереси: транспортні перевезення (ТОВ «Укртранс – Буковина» і ЗАТ «Укртранс – Чернівці») та торгівля (ТОВ «Бануш»).

Мохник Андрій Володимирович, № 3 у списку ВО «Свобода».

Згадок у Google (ПІБ українською, на момент написання матеріалу) – 19000.

40 років. Киянин. Заступник голови Всеукраїнського об'єднання «Свобода» з політичних питань, член Політради Всеукраїнського об'єднання «Свобода». До вересня 2010 року був головою Київської міської організації ВО «Свобода». Депутат Київської обласної ради (з 2010).

Має звичайні як для члена «Свободи» погляди. За освітою інженер-будівельник. Двічі невдало намагався потрапити до Верховної Ради за списками своєї політсили (у 2006-му і 2007-му). В останні роки мав заробіток на життя у родинному бізнесі.

Бізнес-інтереси: буцімто консалтинг – у біографії вказано, що працював у консалтинговому ТОВ «Укрдефенсконсалтинг», заснованому Оленою Мохник (сестра). Фірма з ідентичною назвою торгує у столиці легкомоторними літаками.

Васько Роман Володимирович, № 4 у списку партії «Україна – вперед!»

Згадок у Google (ПІБ українською, на момент написання матеріалу) – 9670.

У відкритому доступі його біографії немає. Про Васька відомо, що він – ректор Київського національного лінгвістичного університету (з 2009 року). Політичні амбіції раніше не виказував, очевидних бізнес-інтересів у нього не помічено.

Та у цього кандидата є один цікавий нюанс. Роман Васько – один з експертів-лінгвістів, який схвалив сумнозвісний «мовний закон» Колесніченка-Ківалова. В інтерв’ю виданню «Русская газета» він заявив буквально наступне: «Думаю, что новый закон о языке поможет украинцам почувствовать себя едиными» (повний текст дивись тут).

Далі буде.

Мохник політика вибори Продан люди-х списки Федорчук Гриневич Васько

Знак гривні
Знак гривні