В Естонії звільнили в'язничного священика за недостатнє знання державної мови

Православний священик Роман Чуркан був звільнений з естонської в'язниці за недостатнє знання державної мови.

Про це повідомляє DzD з посиланням на заяву самого священика.

Чуркан займав посаду капелана Віруської в'язниці в місті Йіхві. За словами священика, у цьому виправному закладі після його звільнення не залишилося представників Російської православної церкви, а його робота "на півставки" запропонована дияконові Константинопольського Патріархату отцеві Іустину.

Прес-секретар міністерства юстиції республіки Прійт Талв повідомив DzD, що батько Роман працював у в'язниці за договором. Він підкреслив також, що у вимогах до посади капелана прописана необхідність володіння естонською мовою на вищому рівні.

"Оскільки вивчення їм естонської мови просувалося невдало, зникла і перспектива того, що він найближчим часом може офіційно влаштуватися на роботу (в якості капелана), і в'язниця припинила з ним співпрацю", - зазначив Талв, додавши, що Роман Чуркан був повідомлений про вимоги щодо знання мови. Прес-секретар Мін'юсту запевнив також, що у в'язниці після звільнення священика було забезпечено православне служіння.

"У нас працює інший православний капелан, який володіє і естонською, і російською мовою. Крім того, за необхідності, Віруську в'язницю відвідують капелани інших в'язниць", - сказав Талв.

В Естонії діють жорсткі вимоги до володіння державною мовою для державних службовців і підприємців. Нагляд за їх дотриманням покладено на мовну інспекцію. Вона регулярно карає працівників різних галузей за недостатній рівень володіння естонською мовою. Для порушників передбачені такі покарання, як штраф і звільнення.

Роман Чуркан

мова естонія рпц

Знак гривні
Знак гривні