«Мовний закон» вступить у cилу: Янукович не проміняє «шахтарський» електорат на «казлов», які заважають йому жити (думка експерта)

Президент Віктор Янукович підпише "мовний" законопроект "регіоналів" "Про засади мовної державної політики", щоб мобілізувати свій сталий електорат.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог, профессор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань.

Він переконаний, що імовірність того, що голова держави цього не зробить, знижується.

Політолог пояснив: "Частина експертів говорить про те, що Янукович може не підписати "мовний" законопроект. Він втратить якісь голоси на Донбасі, але можливо виграє якісь голоси в центрі, якщо він скаже: "Я гарант Конституції, я намагаюся об'єднати Україну". Та навряд чи ми можемо очікувати цього від Януковича".

Як один із потенційних сценаріїв, такий розвиток подій, на думку експерта, можливий.

"Кажуть, що про це дійсно було обговорення в стінах Адміністрації президента. Але мені здається, що Янукович не буде іти цим шляхом. Він дотримується більш простих рішень. Просте рішення на поверхні — це мобілізація власного ядерного електорату . Тому зараз по мірі того, що відбувається, шанси, що Янукович не підпише цей закон, зменшуються", - переконаний Гарань.

"Якби на Банковій прийняли рішення, що Янукович не буде підписувати цей закон, то вони б тоді не робили всю цю "канітель" з другим проштовхуванням "мовного" закону через Раду. Вони б залишили ситуацію такою, яка є, - пояснив він. - Це був би більш складний варіант, але вони могли б сказати: "ми чекаємо парламенту, ми чекаємо, коли буде завершена процедура, ми чекаємо, коли закон потрапить на підпис Януковичу. Що ж ми можемо зробити?".

Такий варіант міг бути вигідним для Януковича, вважає експерт.

"Тоді б з Януковича знімалась би відповідальність: з одного боку, неначебто "регіонали" проголосували за цей закон, але там щось із процедурою", - пояснив Гарань.

Нагадаємо: 31 липня, спікер Володимир Литвин таки підписав "мовний" законопроект. "Якщо жодна пропозиція спікера не прийнята, то він негайно зобов'язаний підписати поданий на підпис йому закон", - пояснив він своє рішення.

Законопроект залишилося підписати президенту Віктору Януковичу.

мова янукович політика

Знак гривні
Знак гривні