Перший пішов. Заарештовано активіста акції протесту проти мовного закону під Українським домом

Один з учасників акції на захист української мови біля Українського дому в Києві, який вчинив опір співробітникові міліції 4 липня, заарештований.

“Голосіївський районний суд міста Києва підтримав подання слідчого прокуратури столиці та заарештував одного з обвинувачених у вчиненні опору співробітникові міліції під час несення ним служби з охорони громадського порядку 4 липня біля Українського дому (ч. 2 ст. 342 КК України)”, – йдеться в повідомленні прокуратури міста Києва.

В ході досудового слідства встановлено, що заарештований відштовхнув правоохоронця, утримував його, не дозволяючи рухатися, тоді як міліціонер намагався не допустити наїзд на людей, що стояли на тротуарі. Ці незаконні дії обвинуваченого також зафіксовані у відеозаписах подій, оприлюднених у ЗМІ.

Прокуратура Києва розслідує 5 кримінальних справ за фактами подій 5 червня біля Верховної Ради і 3-4 липня біля Українського дому.

3 липня парламент ухвалив закон про мови. Відразу після голосування біля Українського дому розпочалася акція протесту, яка зібрала близько 700 осіб. Деякі народні депутати оголосили голодування. 6 липня опозиційні політики заявили про завершення акції біля Українського дому, однак небайдужі громадяни вирішили домагатися скасування мовного закону.

За час акції до лікарні потрапило кілька голодуючих. 18 липня активісти Комітету захисту української мови оголосили про припинення голодування і перехід на новий етап боротьби. Однак, деякі громадяни вирішили продовжити акцію голодування, яка триває до цього часу.

мова протест кримінал арешт

Знак гривні
Знак гривні