Музей Трипільської культури не працює - його захопили рейдери

Рейдери захопили Музей трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» в селі Трипіллі (Київська область). Музейний заклад змусили припинити свою діяльність нібито через зміну власника будівель музею. На сьогодні експозиція музею не доступна для відвідувачів.

Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець, до якого звернувся колектив музею з проханням допомогти врятувати музей і повернути його киянам.

«Цей музей став символом трипільського минулого України. Тому, якщо він припинить свою діяльність, це стане ударом по нашій історичні пам’яті і, безумовно, по туристичній структурі Київщини, якою залюбки користуються кияни», - переконаний Бригинець.

Депутат зауважив, що нищення закладів культури відбувається по всій Україні: звільняють небайдужих керівників, приватникам продають пам’ятки музейних комплексів, в цьому випадку відбулося рейдерське захоплення музейного закладу.

«Порятунок музеїв повинен стати першочерговою справою влади, і тому в це питання мав би втрутитись Президент, якби йому це підказали його радники. Бо поки до влади в 2012 році прийде новий Президент від закладів культури може нічого не залишитися», - заявив Бригинець.

Приватний історико-археологічний Музей трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» в с. Трипілля існує сім років, і знаходиться поблизу місця, де київський краєзнавець В. Хвойка відкрив трипільську археологічну культуру. Музей має унікальну колекцію артефактів VI-III ст. до н.е., експозиція складається з 500 експонатів. За час діяльності його відвідало 200 000 осіб.

рейдери культура музей

Знак гривні
Знак гривні