Кінець приватності? Skype запідозрили в прослуховуванні користувачів

Після багатьох років протистояння Skype надав правоохоронним органам доступ до розмов користувачів – така інформація нещодавно швидко поширилась мережею. Проте представники сервісу це заперечують, посилаючись на технічну неможливість такого прослуховування.

Наші рекомендації: переходьте на альтернативні системи, з відкритим кодом і сильним шифруванням. Так, Якоб Еплбаум, один з лідерів проекту для анонімного роутингу Tor, радить використовувати програму під назвою Jitsi

Skype завжди стверджувала, що її "пірінгова архітектура і техніки шифрування" не дозволяють прослуховувати переговори користувачів, тобто навіть при бажанні вона не в змозі надати доступ до них правоохоронним органам.

Однак після того як Microsoft купила Skype за $8,5 мільярда, стало відомо: компанія отримала патент на технологію "законного перехоплення" для використання інтернет-телефонії такими службами, як Skype. Ця технологія дозволяє приховано копіювати інформацію, передану під час сеансів зв'язку.

Як зазначає техноблог Slate, неможливо точно сказати, чи почав Skype використовувати цю технологію, виконуючи вимоги поліції та інших урядових структур. На пряме запитання такого роду в Microsoft прямо відповісти відмовилися, що дало виданню привід припускати: від користувачів приховують правду.

Далі новина стали тиражувати інші інтернет-видання, не соромлячись на провокаційні заголовки, що викликало у мільйонів користувачів Skype закономірне занепокоєння.

Slate нагадує, що навесні в Мережі почали з'являтися повідомлення про розпочату Microsoft перебудову архітектури Skype. Представники компанії заявили, що передбачувані зміни в програмі є звичайними доробками продукту, і немає ніяких підстав вважати, що сервіс намагається виконати вимоги уряду про прослуховування. "VoIP-сервіс співпрацює з правоохоронними органами, наскільки це юридично і технічно можливо", - заявив представник Skype Хаїм Хаас.

Відповідно до політики конфіденційності Skype, компанія залишає за собою право передавати владним органам за запитом певну частину інформації. Це стандартна практика - так, соціальна мережа Facebook перевіряє підозрілі розмови користувачів і повідомляє про них до правоохоронних органів.

В Skype, за даними за минулий рік, зареєстровано 663 000 000 користувачів. І прослуховувати всіх користувачів поспіль досить важко і марно - зазначає PCWorld, коментуючи паніку в мережі навколо "прослушки Skype". Тим не менш, не відповідаючи прямо на хвилюючі користувачів і пресу питання, Microsoft аж ніяк не сприяє спаду хвилі чуток. Експерти рекомендують корпорації випустити офіційний звіт про надання інформації урядовим органом за аналогію з документами, що випускаються Google і Twitter .

Один

інтернет спецслужби приватність skype

Знак гривні
Знак гривні