Вчені навчилися виявляти психопатів у Твіттері

У рамках хакерської конференції Defcon наступного тижня буде представлена цікава наукова робота від дослідників з Online Privacy Foundation і Флоридського атлантичного університету. Тема роботи - автоматичне виявлення психопатів шляхом семантичного аналізу повідомлень в твіттері.

Програма здатна здійснювати базовий аналіз характеристик особистості, визначаючи риси нарцисизму, безпринципності та психопатії. Аналіз здійснюється за наявності характерних слів і емоційного забарвлення повідомлень. Наприклад, ознакою може бути те, що емоційне забарвлення лексики, яка використовується користувачем, перебуває в негативній області - слова на кшталт «ненавиджу», «клянусь», «ми» і так далі.

Вчені склали великий список особливостей мови, які властиві асоціальним особистостям. Програма семантичного аналізу твітів працює на базі інформації, отриманої в результаті масштабного клінічного дослідження психопатів, проведеного в минулому році фахівцями Корнельського університету.

Автоматичне виявлення психопатів - досить слизька тема, тому що неминуче постає питання: а що далі? Наприклад, що робити з базою даних, яка містить імена всіх психопатів США? Не можна ж просто так направляти до людей медичні бригади або передавати інформацію в ФБР. Свого часу на це питання відповів письменник Брюс Стерлінг в кіберпанківського романі «Розпад» (Distraction). В сюжеті твору була мережева програма, яку запустили для збереження диктатури чинного президента Техасу. Програма автоматично аналізувала публікації у відкритих джерелах і обчислювала популярність всіх політиків і громадських діячів. Як тільки рейтинг будь-якого з конкурентів діючої влади перевищував заданий бар'єр - вона розсилала персональні повідомлення по базі даних психопатів із закликом до фізичного усунення кандидата. Серед сотень тисяч психічно неврівноважених людей завжди перебували кілька тих, які не могли викинути цю думку з голови. На диво, програмна система усунення конкурентів працювала дуже надійно протягом багатьох років, хоча сам президент вже забув про її існування.

наука соцмережі інтернет

Знак гривні
Знак гривні