Журналісти вимагають від Януковича зупинити прес, що насувається на пресу

Незалежна медіа-профспілка України і Національна спілка журналістів України вимагають від Президента України Віктора Януковича як до гаранта Конституції вжити всіх заходів, щоб тиск на незалежні ЗМІ в Україні припинився. Про це йдеться у спільній заяві медійних організацій.

Обидві медійні організації, що є членами Міжнародної федерації журналістів, кваліфікують тиск на інтернет-видання LB.ua і телеканал ТВі як намір знищити незалежні ЗМІ в Україні.

18 липня 2012 року прокуратура Києва повідомила про порушення кримінальної справи за результатами перевірки за заявою народного депутата Володимира Ландіка про порушення таємниці листування державного діяча. Йдеться про публікацію sms-листування депутата на ресурсі LB.ua у листопаді 2011 року. Журналісти зафіксували, як депутат Ландік здійснює тиск на луганську ІА Ірта-Fax з метою захистити свого сина, який жорстоко побив дівчину. Володимир Ландік звернувся до прокуратури із заявою про злочин. Згодом після відповідного звернення Медіа-профспілки депутат відізвав свою заяву. Але прокуратура все одно порушила кримінальну справу.

12 липня 2012 року, стало відомо про порушення кримінальної справи проти керівника телеканалу Тві Миколи Княжицького. Податкові міліціонери звинувачують його у несплаті 3 млн гривень до бюджету. Княжицький каже, що суди по цій справі він вже виграв, і що він всі податки сплатив. Податкова міліція почала перевірку документації телеканалу, хоча голова Державної податкової служби Олександр Клименко ще у квітні підписав наказ про мораторій на перевірки ЗМІ перед виборами.

НМПУ та НСЖУ вважають, що Віктор Янукович як голова держави має стати на захист LB.ua і ТВі. Інакше він особисто буде нести всю відповідальність за знищення незалежних ЗМІ в Україні.Прес-служба Медіа-профспілки.

«Медіафронт»: журналісти LB.ua отримали інформацію законно, і Ландік її не приховував

Профспілка працівників ЗМІ «Медіафронт» впевнена, що фотофіксація sms-листування Володимира Ландіка та подальша публікація матеріалів сайтом LB.ua була законною. Вона не протирічила ані статтям Кримінального Кодексу України, ані Положенню про акредитацію в ВРУ, ані Регламенту ВРУ, тому дії прокуратури є безпідставними, передає «Телекритика».

Про це «Медіафронт» заявив у відкритому листі на ім'я генерального прокурора України Віктора Пшонку 18 липня, наголосивши, що вважає порушення кримінальної справи проти LB.ua є ганебним кримінальним переслідуванням журналістів за їхню законну професійну діяльність.

«Журналісти, які зробили відповідні фотоматеріали, не застосовували незаконних методів отримання інформації, а народний депутат Ландік не вживав жодних заходів, щоб цю інформацію приховати. Тому фотофіксація та подальша публікація матеріалів була законною, є сутністю журналістської професії», - зазначається у листі.

Нагадаємо, 18 липня 2012 року прокуратура Печерського району Києва через публікацію sms-листування порушила кримінальну справу за результатами перевірки заяви народного депутата Володимира Ландіка щодо порталу LB.ua.

Раніше члени Комітету свободи слова від опозиції заявили, що LB.ua переслідують з політичних мотивів, а представник в Україні «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк вважає справу щодо LB.ua неправомірною.

Водночас Сергій Льовочкін, якого шеф-редактор Lb.ua вважає одним із організаторів переслідування Інтернет-видання, засудив порушення кримінальної справи щодо редакції сайту.

Глава Адміністрації президента звернувся із проханням до ГПУ перевірити законність порушення кримінальної справи

Глава Адміністрації президента України Сергій Льовочкін засуджує порушення кримінальної справи проти інтернет-видання Lb.ua. Про це він зазначив у коментарі «Телекритиці».

Глава Адміністрації президента звернувся із проханням до Генеральної прокуратури України перевірити законність порушення цієї кримінальної справи прокуратурою Печерського району міста Києва. Сергій Льовочкін також звернувся до Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів із проханням розглянути питання на найближчому засіданні.

«Свобода слова має ключове значення у захисті демократичних здобутків нашої держави, - заявив Сергій Льовочкін. - Тому будь-які спроби тиску на засоби масової інформації, особливо напередодні виборів Верховної Ради України, є неприпустимим».

Нагадаємо, 18 липня 2012 року прокуратура Печерського району Києва через публікацію sms-листування порушила кримінальну справу за результатами перевірки заяви народного депутата Володимира Ландіка щодо порталу LB.ua.

Раніше члени Комітету свободи слова від опозиції заявили, що LB.ua переслідують з політичних мотивів, а представник в Україні «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк вважає справу щодо Lb.ua неправомірною.

медіа протест

Знак гривні
Знак гривні