Новації у перевихованні: бразильські в’язні крутять педалі і генерують електрику, щоб наблизити день виходу на волю

Незвичайну програму перевиховання ув’язнених вигадали співробітники адміністрації в’язниці в муніципалітеті Санта-Рита-ду-Сапукаї на сході Бразилії. Тут запропонували «зекам» крутити динамо-машину, що виробляє електрику за допомогою спеціальних велотренажерів.

Автор незвичайної ідеї - суддя Хосе Енріке Маллманн, який заявив, що «запозичив» це нововведення зі статті, прочитаної ним в Інтернеті. В ній ішлося про те, як виробляють електрострум велотренажери в американських спортзалах.

Програма щодо своєрідного перевиховання засуджених діє два місяці. За цей час до неї долучилися вісім лише ув’язнених, але навіть для них наразі не вистачає велотренажерів – адміністрація установи встигла придбати тільки чотири спецагрегати. Всього у в’язниці відбувають покарання 133 людини, які сидять за різні злочини – від дрібних крадіжок до вбивств.

Згідно з умовами програми, ув’язнені крутять педалі три дні на тиждень по 8 годин. Їхня «велопрогулянка» починається за годину до заходу сонця. Наразі їхніх сил вистачає для вироблення енергії, достатньої для 10 вуличних ліхтарів, встановлених на набережній місцевої річки. За кожен день обертання динамо-машини від присудженого терміну покарання в’язня віднімається додатково один день.

«Ми кожен день проводили у замкненими в камерах, ми бачили сонячне світло тільки протягом двох годин на добу. Тепер же ми проводимо час на свіжому повітрі щоб виробляти електрику для міста, і при цьому наближаємо час нашого визволення», - сказав 38-річний ув’язнений Рональдо да Сільва, засуджений на п’ять із половиною років в’язниці за пограбування кондитерської.

Джерело – «Коментарі»

світ Бразилія

Знак гривні
Знак гривні