Конституційний Суд заборонив чіпати Януковича і суддів

Конституційний Суд ухвалив висновок, згідно якому позбавлення недоторканності президента та суддів – неконституційне. Рішення було ухвалене 10 липня, оприлюднили його щойно.

Верховна Рада 20 червня направила в КС проект закону від опозиції про внесення змін до Конституції України, що стосуються недоторканності народних депутатів, президента і суддів.

Автори законопроекту пропонували вилучити:

- 1 статті 80, яка говорить, що «народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність», а також частина 3 цієї ж статті, згідно з якою народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані;

- частину 1 ст. 105 Основного закону про те, що «президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень».

- з частини 1 статті 126 Конституції, яка говорить, що «незалежність і недоторканність суддів гарантується Конституцією і законами України» слова «і недоторканність». Також з цієї статті пропонується виключити частину третю про те, що «суддя не може бути без згоди Верховної Ради затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом».

- зі статті 149 Основного закону, згідно з якою «на суддів Конституційного суду поширюються гарантії незалежності та недоторканності», виключити слова «та недоторканності».

Варто зазначити, що від початку цей законопроект – недолугий, оскільки позбавлення суддів імунітету робить їх вразливими перед органами МВС і прокуратури. Останні зможуть маніпулювати правосуддям на власний розсуд.

Узагалі, тема позбавлення недоторканості президента, депутатів та суддів неоднозначна. Адже у сьогоднішніх реаліях, якщо прийняти відповідний закон, наближені до влади діячі і далі уникатимуть покарання, натомість опозиціонерів буде легше запроторити за ґрати.

суд законопроект політика

Знак гривні
Знак гривні