Покращення від Табачника: електронна система вступу до вишів «глючить» - дискримінує дівчат і виправляє бали (+відео)

Електронної системи подачі документів на вступ до вишів не прижилася й цього року. Вона надто часто висне, ігнорує сертифікати, самотужки додає чи віднімає бали і не любить дівчат. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

За перший тиждень вступної кампанії подали документи близько півмільйона вчорашніх школярів. Більшість із них зробили це по-старому – власноруч.

Люди воліли сидіти в спеку біля вишів, бо не довіряли електронному ноу-хау освітян. І мали на те кожен свої підстави.

"Система не дає можливості подати додаткові документи. Якщо у вас є золота медаль, підготовчі курси, наприклад, або ще якісь сертифікати", - скаржаться одні. "Не могли ввійти. Кожного дня тільки один раз можна ввійти, а за другим разом вже не можна ввійти в сторінку", - доповнюють інші.

Громадським спостерігачам на електронну систему за тиждень поскаржились уже десятки тисяч абітурієнтів. Із деким система бувала дуже примхлива: наприклад, ігнорувала жінок "Реєструє чоловічу стать, замість жіночої", - пояснюють абітурієнтки.

Інша проблема – прийом не всіх сертифікатів. "При вступі треба подавати три сертифікати ЗНО, але, на жаль, база бере два сертифікати,а третій чомусь не захоплює", - розповіла координатор громадського спостереження за вступною кампанією Ольга Стрелюк.

Але найцікавіше – це викривлення підсумків зовнішнього незалежного оцінювання. Система самовільно то віднімала від пів бала до двох, то нараховувала стільки ж різним абітурієнтам.

У Міносвіти проблему визнали. Але винними зробили самих абітурієнтів. "За період другого липня на цю систему було майже півмільйона входжень. Яка техніка, яка система це може витримати?", - пожалівся заступник директора департаменту вищої освіти Міносвіти Микола Фоменко.

Утім, чиновники обіцяють, що надалі сайт працюватиме без збоїв. А поки що, попри нахвалювання власної системи, Міносвіти погоджується з експертами: щоби прикрощів не сталося, документи краще буде подати особисто. Принаймні, ще цього року.

наука освіта табачник

Знак гривні
Знак гривні