Почують кожного: американські мобільні оператори «здають» своїх абонентів силовикам без зайвих питань

Оператори стільникового зв'язку США вперше розкрили статистику щодо своєї співпраці з правоохоронними органами. Масштаб цієї співпраці виявився вище будь-яких припущень.

Лише за минулий рік оператори задовольнили 1,3 млн запитів на приватну інформацію про користувачів з боку судів, поліції та інших силових структур. Жодні Facebook, Google та інші інтернет-компанії і близько не можуть зрівнятися із стільниковими операторами по інтенсивності стеження за населенням. Отримання інформації з стільникової «мережі стеження» стало вже рутинної операцією в будь-якому поліцейському розслідуванні.

Поліція запитує в операторів місце розташування абонента в певний час, історію його переміщень, зміст текстових повідомлень, номери абонентів, що викликаються, час і тривалість дзвінків і так далі. Деякі запити вимагають видати «дамп» зі стільникової станції із зазначенням всіх абонентів, які перебували в даному районі в певний час.

Документ складено за запитом Конгресу США на базі звітів дев'яти операторів стільникового зв'язку (включно з AT & T, Sprint, T-Mobile і Verizon) і містить інформацію за останні п'ять років. Зокрема, у оператора AT & T з 2007 по 2011 роки кількість запитів з боку правоохоронних органів зросла в три рази, значне зростання відбувся у минулому році. Фактично 2011 року оператори отримували тисячі запитів на день на інформацію про користувачів. Наприклад, AT & T обробляв у середньому 700 таких запитів на день, у тому числі 230 в рамках екстрених викликів, не підкріплених судовими ордерами або подібними документами. Оператор Sprint отримує у середньому 1500 запитів на добу. Ймовірно, у стільникових компаніях вже створені спеціальні відділи, які займаються складанням таких звітів.

Неприємним відкриттям для захисників приватності є той факт, що оператори стільникового зв'язку не прикладають жодних зусиль, щоб хоч якось фільтрувати потік запитів від силових структур. В усіх звітах лише одного разу згадується факт відмови у видачі інформації за сумнівним (тобто, недостатньо обґрунтованим) запитом з боку ФБР. В інших випадках інформацію видають без особливих проблем.

За матеріалами "Хакера".

інтернет спецслужби

Знак гривні
Знак гривні