Хроніка мовного протистояння: імперія завдає інформаційного удару, суди виправдовують активістів (фото, відео)

Цікаві події навколо скандального «мовного закону». 10 липня 2012-го

У Харкові організували "одобрямс".

У багатолюдних місцях Харкова встановили 14 наметів, де активісти громадської організації "Оплот" закликають городян поставити підписи за рівноправність мов. За збігом обставин саме сьогодні, 10 липня, у Харкові за відсутністю депутатів від опозиції, проходить позачергова сесія міської ради, де в порядку денному розглядається тільки одне питання: "Схвалення Закону України "Про основи державної мовної політики". Про це пише Gazeta.ua.

Крім збору підписів, перехожим також роздають листівки, де викладено, як було у мовному питанні раніше і як стане тепер.

"Ми проводимо своєрідне соцопитування харків'ян, щоб дізнатися думку: потрібний цей законопроект чи ні. Зібрані підписи тих, хто підтримує закон про мови ми відправимо в адміністрацію президента. Наша мета, щоб цей законопроект все ж таки прийняли", - розповіла одна з керівників акції Аліна Микитенко.

Щодня на кожній з 14 точок збирається близько 350 підписів. Ніяких серйозних інцидентів не виникало, хоча дискусії з мовного питання час від часу розгораються не на жарт. Щоб погасити пристрасті під час 30 градусної спеки всім охочим безкоштовно роздають воду.

Акція узгоджена з міською владою і вона закінчується сьогодні, 10 липня, о 20 годині. Активісти не приховують, що їм непогано платять, але конкретні суми називати відмовляються.

"Якщо президент не підпише цей законопроект, ми будемо відновляти у Харкові збір підписів", - говорить одна з керівників акції.

Кремль завдає інформаційного удару

Російський Перший канал у випуску новин, говорячи про ситуацію в Україні, заявив про "насильницьку українізацію" і "перекручування російської історії".

Так, у випуску за 8 липня, говорячи про голосування мовного законопроекту Колесніченка- Ківалова, він сказав:

"В Україні Верховна рада прийняла закон про надання російській мові статусу регіонального в половині областей. І ця незначна в будь-якій іншій країні світу подія сколихнула українських націоналістів", - сказав ведучий.

"Показово, що за роки насильницької українізації, коли в країні, де живе більше 20 мільйонів росіян, примусово всюди насаджувалася українська мова й перекручувалася російська історія, прищеплювалася брехня про геноцид українців і про героїзм бандерівців, не було з боку російськомовних й сотої частки таких страстей, як сьогодні", - сказав диктор.

"Всі й так знали, чому Гоголь книги писав російською, а застільні пісні співав українською", - сказав ведучий.

Як відомо, згідно з останнім переписом населення від 2001 року, в Україні проживає трохи більше 8 мільйонів росіян, що становить 17% усього населення.

Програми Першого каналу приймаються на території, де проживає 98,8% населення Росії.

Держава є акціонером істотної участі у ВАТ Перший канал, їй належить 38,9% всіх акцій.

Суди відпускають активістів

Суд визнав невинним активіста "УДАРу" Ярослава Нищика, якого звинувачували "у злісній непокорі законному розпорядженню працівників міліції" під час розгону акції протесту проти мовного закону на Соборній площі Черкас.

Про це повідомляє прес-служба партії "УДАР".

10 липня Соснівський районний суд міста Черкаси почав розгляд адміністративної справи трьох учасників акції протесту – активіста "УДАРу" Ярослава Нищика та депутатів Черкаської міськради від ВО "Батьківщина" Максима і Миколи Булатецьких. Підтримати опозиціонерів у суд прийшли активісти "УДАРу", "Батьківщини", "Народного руху України" та інших політичних сил та громадських організацій.

Суд постановив закрити провадження по адміністративній справі Ярослава Нищика за відсутності складу правопорушення. Розгляд справи Булатецьких ще триває.

Нагадаємо, 6 липня активіста обласного осередку партії "УДАР" разом із депутатами міської ради від ВО "Батьківщина" під час акції проти мовного закону затримали правоохоронці. Трьох опозиціонерів із застосуванням сили доставили у райвідділок міліції. Після цього проти Ярослав Нищика було складено адміністративний протокол за ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення "Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця".

Вердикт Соснівського райсуду залишає відкритим питання щодо правомірності дій міліціонерів. Народні депутати Ірина Геращенко та Микола Томенко направили запит до прокуратури з вимогою дати оцінку діям представників правоохоронних органів, які застосували силу для розгону мирного мітингу в Черкасах.

мова протести спротив

Знак гривні
Знак гривні