Хроніка мовного протистояння: «Україна без Януковича», расисти і насильство

Як розвивалися події на третій день протестів проти «двуязычия»

Лідер об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив про безстрокову акцію протесту «Україна без Януковича».

«Сьогодні ми оголошуємо безстрокову акцію протесту «Україна без Януковича», - заявив Яценюк на мітингу у п’ятницю ввечері під Українським домом передає Українська правда..

«Ми перемогли. Литвин пішов у відставку, а Янукович не провів прес-конференцію. Це наша перша перемога. Наступна перемога - скидання режиму Януковича», - сказав він.

Політик також додав, що метою акції є дострокові парламентські вибори та імпічмент президента.

«Ми не допустимо, щоб Янукович порушував Конституцію, як і раніше. Ми скинемо цей бандитський режим», - підсумував Яценюк.

Насилля у Черкасах

Тим часом у деяких регіонах сили правопорядку почали вдаватися до насилля стосовно борців проти «двуязичія».

Зокрема, загін "Беркута" знову розгромив наметове містечко захисників мови в Черкасах. Організатора мітингів – "бютівця" Миколу Булатецького та його сина Максима – заарештували, передає Gazeta.UA.

"Беркутівці не розходилися після того, як нас розігнали уперше. Однак ми повернулися з наметами на Соборну площу. Для них було несподіванкою, що ми встигли подати нову заявку, – розповідає один із організаторів Леонід Даценко. За годину влада состряпала вже чергове судове рішення і на нас знову посунув "Беркут". Цього разу громили ґрунтовно – намети згрібали й трощили. Миколу Булатецького затримали й повезли в невідомому напряму. Його сина затримувала черкаська міліція, а Миколу – "Беркут". Разом із Булатецьким заарештували ще кількох хлопців. Де вони зараз ми не знаємо".

"На Булатецького-старшого накинулися зграєю. Ламали, били, гризли як вовки. Його сина скрутили і кинули в багажник автомобіля. Замахувалися на дівчат-журналісток, – розповідає очевидець подій.

Кількох постраждалих відливали водою - у них текла кров.

Напередодні протестів на черкаській площі до президента звернувся міський голова Черкас Сергій Одарич. Він скаржився, що в державі немає грошей на втілення в життя норм нового мовного закону.

«Двуязычию – да»

У Луганську близько тисячі людей мітингували біля будівлі обласної державної адміністрації на підтримку Закону "Про основи державної мовної політики".

Присутні тримали в руках прапори з символікою Партії регіонів, плакати "Мовному законопроекту - так", "Двуязычию - да", "Мы думаем и говорим по-русски", "Национализм не пройдет". Крім того, вони розтягнули плакат в довжину майданчика перед ОДА "Рiдна мова росiйська".

Серед учасників мітингу були представники всеукраїнського молодіжного об'єднання "Молоді регіони", що приїхали з різних міст області, про що свідчили таблички з назвами населених пунктів.

На мітингу виступив голова Луганської обласної ради Валерій Голенко, який заявив, що ухвалення мовного закону - це те, чого давно чекали всі російськомовні жителі країни.

"Ті, хто зараз виступає проти цього закону, фактично виступають проти багатомільйонних українських громадян, чия рідна мова російська. Хіба це демократично? Ми повинні відстояти наше право розмовляти, думати і навчати дітей рідною російською мовою", - заявив Голенко.

Водночас 40 представників опозиційних сил: "Батьківщини", ВО "Свобода" і громадської організації "Просвіта" також прийшли до стін адміністрації. Але щоб виступити проти мовного закону. Побачивши чисельну перевагу "регіоналів", вони провели свою акцію у сквері перед будівлею ОДА біля пам'ятника Тарасу Шевченку.

"Мені незрозуміло, чому, якщо в нашій області так підтримують російську мову, людей, працівників заводу треба зганяти на її захист. Відповідь очевидна - мова мало кого цікавить. Молоде покоління луганчан прекрасно розуміє українську і поважає її. Східняки повинні згадати, що вони такі ж українці, що вони - нащадки великої нації переможців, а не рабів", - зазначив представник "Свободи" Олександр Шкуратівський.

Після мітингу прес-служба Партії регіонів у своєму релізі зазначила, що в їхній акції брали участь 5 тис. осіб, що не відповідає оцінкам правоохоронців, які вони висловили журналістам - близько 1 тисячі людей.

Особливості регіонального расизму

Депутат Луганської обласної ради Родіон Мірошник вважає, що "цією мовою (українською - ред.) якщо ми вчимо своїх дітей, то позбавляємо їх всього і ростимо недорасу".

Про це він заявив сьогодні на позачерговій сесії обласної ради, під час обговорення заяви в підтримку Закону "Про основи державної мовної політики".

При цьому Мірошник відзначив, що не розуміє виступів представників опозиції в Києві, які заявляють про необхідність захистити державну мову.

"Українську мову гноблять, українську мову треба захистити." Що це за мова така нещасна, що її треба захистити від усього, і він повинен рости в оранжереї? Виходить, що цією мові якщо ми вчимо дітей, то позбавляємо їх всього, ростимо просто недорасу. Людей, які позбавлені величезного обсягу знань, що приходить російською, англійською мовою або іншому. Ми позбавляємо нове покоління цих знань. За підтримки держави українська мова може розвиватися, але не в оранжереї, а конкуруючи з іншими мовами які є на території всієї України ", - сказав Мірошник.

Литвин: закон НЕ прийнято

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що закон про принципи державної мовної політики не може бути направлений на підпис президенту України Віктору Януковичу, бо його прийнято з масою порушень.

"Зараз виникає питання, а який прийняли закон? У режимі першого читання? - Ні. З урахуванням частини поправок комітету? - Ні. З огляду цього, він не може бути направлений на підпис президенту України", - сказав спікер в прямому ефірі телеканалу "Рада "в п'ятницю.

Закон не може бути підписаний, для цього немає підстав ", - заявив він.

При цьому Литвин підкреслив: "Питання не в моєму підписі. Питання в тому, що є величезні порушення, і обійти це увагою неможливо".

У зв'язку із заявою Литвина депутати, як почали голодування припинили його. "Так, ми припинили голодування, оскільки проміжна мета його досягнута, і закон (про мови) не підписаний", - сказала учасницю голодування Ксенія Ляпіна.

Прості активісти продовжують голодувати

Шевченку закрили рота

Сьогодні у Львові група свідомої молоді провела акцію протесту мовному законодавству.

О 10 ранку четверо студентів зібралися біля пам'ятника В'ячеславу Чорноволу. Три україномовних хлопці і одна російськомовна дівчина. Із собою вони мали малярський скотч, ножиці і червоний маркер: скотчем заклеїли пам'ятнику рота.

"Ця акція спрямована на те, щоб люди задумалися, - сказав організатор акції Володимир Блажівський. - Мовним законом нам просто закривають рота, у нас відбирають мову. Ми ж символічно показуємо, що забирають мову і закривають рота тим людям, які творили історію і цю мову".

Далі молодь пішла на проспект Шевченка, де заклеїла рота Володимиру Івасюку та Михайлу Грушевському. Під пам'ятниками вони лишили повідомлення "Забули мову?..", "Згубили історію?..". Після цього рота "закрили" Василю Стефанику.

На 12-метрову скульптуру Івана Франка хлопці вилазили понад годину. Один з активістів виявився скелелазом-любителем. Хлопці довгий час не могли закинути мотузку на плечі чоловікові. Врешті-решт о першій годині дня рот Франка теж заклеїли. На постаменті залишили напис "Почуваємося зайдами на своїй території?"

Коли активіст уже змотав мотузку, поспіхом підійшли два правоохоронці. Поцікавилися, що тут відбувається. Виявилося їх викликав чоловік, який не зрозумів ідеї акції й сприйняв усе за хуліганство.

Останньому заклеювали рота Тарасові Шевченкові, на центральному проспекті Львова. Поруч зібралася купа людей. Усі цікавилися, що відбувається. На постаменті лишили напис "Згубили мову?".

мова протест спротив політика

Знак гривні
Знак гривні