Операція «великий брат»: влада встановить на кожній виборчій дільниці по 24 камери спостереження чи вкраде півмільярда?

Під шумок мовного скандалу народні за… обранці, які обслуговують «донецьких», длубають все нові і нові діри в законодавстві, щоб «розпилювати» бюджет.

Верховна Рада України виділила Центрвиборчкому додатковий 1 млрд грн на створення та впровадження систем відеоспостереження. Депутати прийняли закон Про внесення змін до закону України про Державний бюджет України на 2012 рік щодо видатків Центральної виборчої комісії.

«Тексти» вивчили пропозиції на ринку і дійшли висновку, що виділених коштів вистачить, щоб охопити тотальним стеженням приміщення всіх виборчих дільниць включно з вбиральнями і прилеглою територією.

Наприклад, за $1 тис. (десь 8 тис. грн.) продаються комплекти відео-спостереження, в які входять вісім камер і сервер-накопичувач на 1 терабайт. Деякі дилери у вартість комплектів враховують доставку, монтаж і підключення. Вісім камер цілком достатньо, щоб на дільниці не лишалося «мертвих» зон.

За даними станом на 2010 рік, в Україні приблизно 33667 виборчих дільниць. Не складно підрахувати, що 1 млрд грн вистачить, щоб на кожну придбати по три комплекти на вісім камер кожен. 24 камери стеження на дільницю – явно занадто, більш ніж достатньо й одного (звісно, якщо Центрвиборчком не збирається зазнімкувати також й те, що коїться у кабінках для голосування і вбиральнях) – загалом 33667 штук. І навіть якщо припустити, що монтаж і налаштування подвоїть вартість кожного комплекту, впровадження «великого брата» у виборчу систему аж ніяк не може коштувати мільярд. Максимум – 500-600 млн грн.

І неважко здогадатися, яка доля чекає на «зайві» гроші.

вибори корупція гроші

Знак гривні
Знак гривні