Чорна Рада: російське лобі завело Україну у найбільшу з часів «харківських угод» політичну кризу. Парламент буде розпущено? ОНОВЛЕНО

ОНОВЛЕНО 18:23 Прес-секретар Литвина заявила, що спікер підпише мовний закон, якщо він був прийнятий у відповідності до регламенту. Об'єднана опозиція заявляла, що після наради у Литвина він повідомив, що не підписуватиме закон.

ОНОВЛЕНО 18.11 У Фейсбуці з'явилася фотографія тушки Жванії, який прийшов на акцію протесту проти мовного закону. Поруч з ним керівник штабу "Фронту змін" Микола Мартиненко

ОНОВЛЕНО 17.22 Сімдесят депутатів, які сидять у Раді і голосують чужими картаками змінили порядок обрання спікера. Відтепер нового Голову ВР можуть обрати 226 депутатів відкритим голосуванням. До цього спікера обирали кворумом 300 голосів і таємним голосуванням. Але це не вирішує проблеми, бо і зміни до регламенту має підписати Литви.

Спікер парламенту Володимир Литвин оголосив про складання повноважень, а низка опозиційних депутатів – голодування. Янукович задумався про розпуск Верховної Ради. При чому серйозно. У середовищі політтехнологів говорять, що оточення президента не проти розігнати парламент, аби провести нові вибори у серпні-вересні. Оскільки восени існує велика вірогідність нової хвилі кризи, і тоді від партії влади відвернеться навіть Донбас.

«Мовний закон» був ухвалений шляхом обману і маніпуляцій. Голосування по ньому сфальсифіковано, як і результат другого туру виборів Президента у 2004-му.

Як робилася ця оборудка розповів депутат від НУНС Іван Стойко:
«Перше голосування Мартинюка (перший віце-спікер – Ред.) стосувалося позачергового включення в порядок денний мовного закону. Це голосування провалилося. Після цього він поставив питання про повернення до розгляду про включення в порядок денний, а третє голосування – про саме включення в порядок денний. Але Мартинюк намагається довести, що це було голосування про сам мовний законопроект».

За його словами, «зараз намагаються підрихтувати стенограму, щоб третє голосування вважалося за сам мовний законопроект».

«Але ми маємо сфотографовану стенограму, де видно, що третє питання ставилося не про ухвалення законопроекту, а лише про включення його порядок денний, після чого сесію взагалі закрили», - зазначив Стойко.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що згаданий закон не підпише.

Фактично донецькі «розвели» свого політичного партнера Литвина навіть не як кошеня, а як останнього «лоха». Вони виманили його із стін парламенту на час голосування, щоб перший віце-спікер Адам Мартинюк зміг протиснути закон.

«Вчора (3 липня) на 14:30 мене запросили на нараду до президента. Вона закінчилась близько 20 години. В той же час, як сказав один народний депутат, вони розвели їх як котят, - розповів Литвин. - Але за великим рахунком розвели Україну, розвели народ. І плоди цього "розводу" ми ще будемо пожинати.

За таких обставин я прошу розглянути питання і прийняти рішення про мою відставку».

«Тому прохання зараз поставити це питання, включити його до порядку денного, у вас є доблесний товариш, який мене здав повністю», - сказав Литвин, вочевидь маючи на увазі свого заступника Адама Мартинюка, який оголосив розгляд законопроекту у вівторок.

Віктор Янукович відреагував на ухвалення антиукраїнського закону.
«Я ніяких висновків зараз не хочу робити попередніх щодо процедури прийняття вчора закону по засади державної мовної політики», - заявив Янукович.

За словами президента, він, безумовно, буде вивчати цю ситуацію та проводити експертизу закону.

Він також зазначив: "Я ніколи не втручався і не втручаюсь в роботу Верховної Ради. Але я зацікавлений в цілому в стабільності ситуації у країні".

Одночасно майже спонтанно розгортається акція громадського протесту поблизу Українського дому. Янукович уже відмінив заплановану там прес-конференцію.

Відразу після голосування ряд депутатів оголосили голодування. Вночі їх прийшло підтримати близько трьох тисяч киян. З голодувальниками тусувалися практично усі нардепи і політичні діячі. Охорона Яценюка не заважала простим людям спілкуватися з ним. Прийшов навіть тушка Давид Жванія, очевидно знову наводить мости до опозиції.

Відбулося пару бійок з Беркутом. Хто на кого нападав достеменно не зрозуміло.

Під час однієї із штовханин Кличку бризнули газом в обличчя Наразі спецпідрозділ оточив машину із звукопідсилюючою апаратурою.

мова абзац протест політика

Знак гривні
Знак гривні