Відбитки пальців тепер можуть сканувати з відстані у шість метрів

Американський виробник військового обладнання IDair успішно продає оптичні сканери AIRprint, які надійно розпізнають відбитки пальців людини на відстані до двох метрів. Але це не межа. Інженери компанії говорять, що їх нове обладнання здатне збільшити дистанцію сканування до шести метрів.

Зараз сканер використовується солдатами армії США в Афганістані та інших ворожих країнах. Вони можуть перевірити особу місцевого жителя, перебуваючи у видаленні від нього, навіть за стіною.

Цю технологію можна використовувати і в цілком мирних цілях. Наприклад, зручно відкривати двері в квартиру, просто піднявши руку при підході до будинку, те ж стосується автомобіля та інших систем безпеки. Навіть для біометричної платіжної системи майбутнього дистанційний сканер може стати в нагоді. Розробники IDair мріють про той час, коли ми зможемо ходити в магазин, оплачуючи покупки помахом руки.

З іншого боку, постає ряд проблем. Відомо, що ідентифікація за відбитками пальців не дає достатнього рівня надійності, так що цей спосіб окремо ніколи не будуть використовувати, наприклад, банківські установи. Для дверного замка, мабуть, ще можна використовувати такий сканер через зручності, але бажано поєднувати його з додатковими заходами захисту.

Ще гірше, що дистанційне сканування відбитків пальців відкриває нові можливості для зловмисників, які хочуть організувати масове стеження за людьми або займаються підробкою особистості. Можливість знімати відбитки пальців на відстані значно полегшує їм завдання.

майбутнє технології

Знак гривні
Знак гривні