Київ визнали найбруднішим містом Європи. Головні проблеми - якість води та загазованість

За роки незалежності Київ перетворився з однієї з найзеленіших і чистих столиць Європи в найбруднішу.

Про це свідчать результати дослідження британського центру Economist Intelligence Unit (EIU), який поставив Київ на останній 30 рядок рейтингу екологічності.

Головними бідами Києва є брудна вода і надмірна загазованість міста. На сьогодні мешканці столиці змушені вдихати більше 20 видів шкідливих для здоров'я домішок, серед яких діоксид сірки, оксид вуглецю і діоксид азоту, повідомляє ТСН.

На 1 кв. км у столиці промислові підприємства викидають 10,1 т шкідливих речовин. Більше - тільки в Донецьку (15,7 т). Варто відзначити, що за даними Державного управління охорони навколишнього середовища, на долю великих підприємств припадає лише 10% шкідливих викидів в столиці, а основну частку - майже 90% - вносять автомобілі, які їздять на низькооктановому бензині.

Другою бідою столиці є брудна вода, яку з крана пити просто неможливо через її шкідливість. Як відомо, Київ п'є воду з Десни і Дніпра.

"Якщо раніше води Десни відносилися до категорії першого класу, то сьогодні - до третього, тобто вимагають максимального очищення ", - констатує головний інженер Деснянської водопровідної станції Валерій Оленченко.

Господарство ВАТ "АК "Київводоканал" давно потребує капітального ремонту та переобладнання, адже вона використовує технології очищення далеких радянських часів. У "Київводоканалі" говорять, що немає грошей на модернізацію, оскільки тарифи дуже низькі.

Разом з тим лікарі б'ють тривогу: погана екологія сприяє високій захворюваності та низької тривалості життя. В середньому киянин живе 71,5 року, а громадянин ЄС - на сім років довше.

місто рейтинг київ

Знак гривні
Знак гривні