Google вшановує українського винахідника Юрія Кондратюка

Логотип пошуковика Google сьогодні, 21 червня, прикрашено портретом українця Юрія Кондратюка на честь 115-річні з дня народження.

Юрій Кондратюк - автор так званої «траси Кондратюка», якою подорожували на Місяць космічні кораблі «Аполлон».

Справжнє ім’я винахідника – Олександр Шаргей. Після жовтневого перевороту 1917 року він дезертирував з Білої армії, куди був мобілізований як колишній офіцер царського війська. Побоюючись репресій за своє офіцерське минуле, Шаргей роздобув документи на ім’я Юрія Васильовича Кондратюка, під яким прожив до кінця життя.

Незалежно від Костянтина Ціолковського Кондратюк розробляв основні проблеми космонавтики, космічних польотів і конструювання міжпланетних кораблів. У праці «Завоювання міжпланетних просторів» (1929 рік) вивів основне рівняння польоту ракети, розглянув енергетично найвигідніші траєкторії космічних польотів, виклав теорію багатоступеневих ракет. Розглянув проблеми створення проміжних міжпланетних баз, ідею використання гравітаційного поля небесних тіл для розв'язання цих проблем.

Багато ідей Юрія Кондратюка (про створення космічних систем, про розрахунки траєкторій польотів для висадки на місячну поверхню) використано у практичній космонавтиці. Зокрема, результати його наукової праці «Про завоювання міжпланетних просторів» були використані при плануванні висадки американських астронавтів на Місяць (1969 рік), на зворотному боці якого ім'ям Кондратюка названо кратер.

Юрій Кондратюк

наука інтернет космос

Знак гривні
Знак гривні