Регіонали хочуть перетворити Внутрішні війська у опричників Президента Новий законопроект

Депутати від Партії регіонів Василь Грицак та Валерій Коновалюк зареєстрували свій законопроект "Про державну службу правопорядку", який, за іхніми ж словами, скерований на захист чинної влади від спроб її зміни або повалення, - повідомляє фундація "Відкрите суспільство"

Ідея про «захист конституційного ладу від спроби його зміни або повалення, а також захисту державної влади від спроби її захоплення насильницьким шляхом, а також інших протиправних посягань» червоною ниткою проходить через весь законопроект.

Нові «службовці правопорядку» отримали і широкий спектр повноважень для такого роду завдань. Зокрема, детально регламентовано застосування фізичного впливу, зброї та спеціальної техніки. Крім того, якщо Внутрішні війська можуть входити в помешкання особи (із повідомленням прокурора пост-фактум, протягом 24 годин) та проводити огляд лише під час переслідування злочинців та осіб, що втекли з-під варти, то Державна служба правопорядку може проникати і в житло підозрюваних та в «невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей чи майна».

Особовий склад потенційної Державної служби правопорядку має бути укомплектований військовослужбовцями, загальну чисельність яких встановлює Верховна Рада. У складі цієї служби також передбачені оперативні підрозділи із повноваженнями щодо оперативно-розшукових заходів. Крім того, «вимоги та розпорядження посадових і службових осіб Державної служби правопорядку під час виконання ними службових обов’язків є обов’язковими для виконання фізичними та юридичними особами».

Зрозуміло, що керівник цієї служби призначається та звільняється безпосередньо Президентом. Аналогічна ситуація і з Першим та іншими заступниками. Більше того, Головнокомандувач Державної служби правопорядку за посадою є заступником міністра внутрішніх справ.

У той же час, Глава держави отримує чи не максимальний контроль за завданнями і організацією діяльності військового формування. Автори законопроекту відзначають: «Державна служба правопорядку буде частиною воєнної організації України, яка згідно з Конституцією та законами України знаходиться під єдиним керівництвом Президента України, тому реалізовуючи це своє повноваження, Президент України відповідно до частини третьої ст. 106 Конституції України може видавати стосовно Державної служби правопорядку укази і розпорядження, які є обов'язковими до виконання на території України, у тому числі і затверджувати її статути бойової служби, якими встановлюватиметься порядок її діяльності та застосування».

Державну службу правопорядку декоративно призначають для захисту прав людини, громадянина, та підтримки загального порядку. Тим не менш, жодні декорації не приховують природу цього утворення.

Ключовими цінностями у законопроекті виступають держава та влада. «Військовослужбовець Державної служби правопорядку під час виконання покладених на нього службових обов’язків є представником влади і перебуває під захистом держави». Більше того, службовцям гарантується недоторканність особи, а також широкий ряд привілеїв.

Cоціальні гарантії від пільг до надання житла прописані достатньо детально.

Навряд чи цей законопроект викличе стільки ж суспільного розголосу, скільки сумнозвісний мовний закон, що вдало та вчасно відтягнув увагу громадськості від більш важливих проблем. У випадку реорганізації, пасторальні Внутрішні війська, що виконують переважно допоміжні до роботи МВС функції, стануть фактично опричниками президента із широким спектром повноважень.

Примітно, що надзвичайно важливе положення закону про Внутрішні війська – «Забороняється використання внутрішніх військ для виконання завдань, не передбачених цим Законом» - у новому проекті чомусь відсутнє.

Порівняльну таблицю можна побивитись тут.

диктатура міліція законопроект влада

Знак гривні
Знак гривні