Українців, котрих відрядила до Лівії держава, засуджено за сприяння режиму Каддафі аж на 10 років

Військовий суд Тріполі засудив 19 громадян України до 10 років ув'язнення за пособництво режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі.

"Один громадянин РФ отримав довічне ув'язнення, 19 українців, ще один росіянин і три білоруса отримали по 10 років в'язниці", - повідомило міністерство закордонних справ України.

Згідно з інформацією відомства, в понеділок завершився суд над українцями, росіянами та білорусами, в результаті чого всі вони були визнані винними в ремонті військової техніки в інтересах режиму Каддафі.

Крім того, росіян, білорусів та українців визнали винними в тому, що вони підготували до бою ракети класу "земля-повітря", які планували використовувати проти літаків НАТО.

27 серпня 2011 року лівійським повстанським батальйоном "Какаа" були затримані 25 громадян України, Білорусі та Росії. Всій групі пред'явлено звинувачення у відновленні військової техніки, яка використовувалася режимом Каддафі для "знищення лівійського народу".

3 вересня, завдяки зусиллям російського посольства в Тріполі, ця група була звільнена, однак 6 вересня вони були знову затримані для розслідування їхньої можливої ​​причетності до ремонту та модернізації військової техніки, що стояла на озброєнні колишнього лівійського лідера.

Усі іноземці працювали у Лівії за контрактами в рамках міждержавних угод.

Частина засуджених українців.

суд каддафі україна лівія

Знак гривні
Знак гривні