Премія Кавлі дісталась убивцям Плутона

Цьогорічна премія Кавлі присуджена астрономам, що позбавили землян дев'ятої планети Сонячної системи - Плутона, а також нейрологам, які сформували наше знання про процеси, що лежать в основі людського сприйняття, і фізикові, которий досліджував фонони - кванти коливального руху атомів кристала.

Премія Кавлі була заснована у 2007 році американським меценатом норвезького походження Фредом Кавлі й вручається раз на два роки за видатні досягнення в астрофізиці, нанотехнологіях та неврології.

Засновник премії пояснював вибір наук тим, що одна з них займається «найбільшим», інша - «найменшим», а третя - «найскладнішим».

В області астрофізики премію за 2012 рік отримали Майкл Браун, Девід Джуіттом і Джейн Лу за свою роботу з дослідження пояса Койпера. Комісія визнала, що їх дослідження з відкриття та опису пояса «значно покращили наше розуміння історії Сонячної системи».

Спраючись на дослідження цих вчених, засідання генеральної асамблеї Міжнародного астрономічного союзу в 2006 році Плутон був позбавлено звання планети й перенесено до малих планет.

Премія Кавлі з неврології також була розділена між трьома дослідниками: Корнелією Баргманн, Уінфрідом Денком і Енн Грейб. Комісія відзначила їх роботи з вивчення нервових механізмів сприйняття і прийняття рішень.

Мілдред Дрессельхаус стала єдиним лауреатом премії Кавлі з нанонаук. Вона була нагороджена за дослідження узгоджених коливань на атомному рівні - фононів - й їхньою взаємодією з електронами. «За більш ніж п'ятдесят років Дрессельхаус зробила численні відкриття, що дозволяють пояснити, чому властивості матеріалів, структурованих на нанорівні, можуть так сильно відрізнятися від тих же матеріалів в більш звичному розмірі», - йдеться в повідомленні комітету премії.

Премія Кавлі вручається кожні два роки Норвезької академією наук, фондом Кавлі та норвезьким міністерством освіти і науки. Переможці отримують золоту медаль, нагородний сувій, а також грошову премію - $1 млн в кожній номінації.

Засновник премії Фред Кавлі народився в Норвегії в 1927 році. Під час Другої світової війни разом з братом поставляв деревину і паливні дерев'яні брикети. Кавлі здобув освіту у Норвезькому технологічному університеті за спеціальністю «прикладна фізика». У 1956 році він виїхав до Америки, а два роки по тому заснував корпорацію KavliCo, яка займалася розробкою і виробництвом датчиків для авіації, космічних кораблів і автомобільних двигунів. Фред Кавлі продав свою корпорацію в 2000 році за $340 млн. У 2001 році Кавлі пожертвував Інституту теоретичної фізики Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі (UCSB) $7,5 млн. У 2003 році цей інститут був названий його ім'ям. Премію імені Фреда Кавлі позиціонують як альтернативу Нобелівської премії, критикуючи останню за консервативність.

премія наука астрофізика неврологія нанонауки

Знак гривні
Знак гривні