Привид шахтарського бунту. Донецькі гірники страйкують, а луганські готуються до походу на Київ

Працівники шахтоуправління «Донбас» провели дводенний страйк через велику заборгованість по заробітній платі. А у Луганську колишні працівники тресту «Луганськшахтопроходка» провели мітинг з вимогою погасити борги із зарплати і пригрозили відправитись до Київа «вибивати» зароблені гроші

За даними «Острова» проблеми з виплатою заробітної плати на підприємстві «Шахтоуправління «Донбас» почалися ще в жовтні-листопаді 2011 року. На даний момент загальна сума боргу, враховуючи нарахування до Пенсійного та інших фондів, становить 90 млн гривень.

Щомісячний фонд заробітної плати на підприємстві становить 36 млн гривень.

До складу шахтоуправління входять шахти "Комунарська" і "Щегловська-Глибока", на яких працюють 2777 і 2944 людини відповідно.

Заборгованість працівникам тресту «Луганськшахтопроходка» становить тільки 10 млн гривень, однак її працівники налаштовані бульш рішучо. На своєму мітингу вони прийняли рішення вирушити пішки до столиці та вимагати там погашення боргів.

Учасники мітингу також підписали відкритий лист до Президента України Віктора Януковича з вимогою захистити їх право на оплату праці, допомогти домогтися погашення заборгованості по зарплатах, повідомляють «Новости Донбасса».

У листі серед іншого йдеться, що на сьогоднішній день зарплата не виплачена близько 700 працівникам, борг кожного становить від 15 до 60 тис гривень. Борги утворилися в 2010 році у зв'язку з тим, що з «Луганськшахтопроходка» як з підрядником не розрахувалися за виконані роботи з будівництва шахти № 10 «Нововолинська» у м. Нововолинськ Волинської області.

«Наше керівництво вже другий рік марно намагається отримати від замовника ці гроші, а вони - основне джерело погашення заборгованості по зарплаті. На нашу адресу отримано лист за підписом директора Департаменту вугільної промисловості Овчаренко, в якому стверджується, що за виконані роботи нам нічого замовник не повинен і заборгованість по зарплаті погашена в повному обсязі... Ми неодноразово зверталися у всі інстанції, які могли б нас захистити і допомогти отримати зароблені в шахті гроші, зауважте, не в кабінетах. Допомоги немає, одні відписка», - повідомляють колишні прохідники тресту «Луганскшахтопоходка», звільнені в 2011 році за скорочення в зв'язку з ліквідацією підрозділів шахтопрохідницького управління № 4 і № 6.

Шахтарські страйки 1990-их на Кузбасі і в Україні стали першими відчутними ударами по радянській владі.

донеччина луганщина протест шахтарі

Знак гривні
Знак гривні