Історичний прецедент. Литва забрала у Газпрома трубу

Німецький енергоконцерн EON Ruhrgas, російський Газпром і міненерго Литви підписали угоду про розділення литовської газової компанії Lietuvos dujos на дві окремі компанії: перша буде займатися збутом газу, друга - управлінням магістральними газопроводами.

Як повідомили Корреспондент.biz в Інституті енергетичних досліджень, рішення про поділ литовської газової компанії Lietuvos dujos - це історичне рішення для енергетики Євросоюзу і перший серйозний удар по позиціях російського газового монополіста в ЄС.

"Адже інтелігентне слово" поділ "насправді в першу чергу означає те, що Газпром банально усунули від управління компанією Lietuvos dujos і залишили тільки право продавати газ", - коментує експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

На думку експертів, для України приклад Литви є прямим попередженням про неприпустимість розподілу акцій в форматі 33% -33% -33% в процесі майбутнього створення та акціонування консорціуму з управління газотранспортної системи країни.

"А саме від такої схеми відмовилася Литва. Відповідно. в країнах ЄС слід очікувати подальшого ослаблення позицій Росії. Для Газпрому"литовський бій" - це тільки перша ластівка. І наступного разу в Росії заберуть газові мережі Естонії. Зараз Естонія посилено працює над поділом газової компанії Eesti Gaas, де основним власником є Газпром (37% акцій)", - говорить Корольчук.

При цьому він зазначив, що ще 9,85% акцій належить Ітера Латвія, яка вважається близькою до Газпрому. Як і у випадку Lietuvos dujos зі складу естонського Eesti Gaas повинні бути виведені магістральні газопроводи - основний актив.

"Рішення Литви віджати російського газового монополіста і забрати газопроводи є більше політичним і стратегічним. До 2015 року Литва хоче реалізувати свій проект з будівництва в Клайпеді LNG-терміналу, звідки надходитиме скраплений газ по магістральних мережах країни", - додав він.

Крім того, експерт вказав на той факт, що Литва разом з Польщею приступають до реалізації проекту будівництва газопроводу-інтерконектора GIPL - Gas Interconnection Poland-Lithuania. Трубопровід дасть можливість Литві з 2018 року позбутися монополії "Газпрому" і отримувати 2,3 млрд. куб. м газу через Польщу - це 70% потреб Литви.

"Зменшення Литвою споживання газу не вписується в плани Газпрому і Росія могла перешкоджати тому, щоб газ з LNG-терміналу і через газопровід-інтерконектора GIPL надходив в газопровідну систему", - резюмував ІЕІ.

Експерти відзначили, що саме тому Литва використовувала умови "третього енергетичного пакета" для того, щоб повернути собі контроль над магістральними газопроводами і позбутися впливу Газпрому.

Раніше Євросоюз прийняв так званий "третій енергопакет", який не дозволяє об'єднувати виробництво, транспортування і збут енергоресурсів в рамках однієї компанії, що б'є по інтересах російського газового гіганта. У березні Газпром вирішив судитися з Литвою, щоб відстояти своє право на контроль над газопроводами в цій країні.

Литва активно шукає нових постачальників газу, зокрема на початку березня вона домовилася про оренду у норвезької компанії Hoegh LNG плавучої платформи для зберігання і регазифікації зрідженого природного газу (СПГ).

Раніше уряд Литви зажадав від Газпрому справедливого ціноутворення.

газ газпром литва

Знак гривні
Знак гривні