Україна втрачає лідерство у Східному партнерстві. Вона вже позаду Молдови, Грузії та Вірменії

Україна продовжує втрачати позиції лідера євроінтеграції серед країн Східного Партнерства. Про це свідчать результати Індексу європейської інтеграції країн Східного Партнерства 2012, повідомляє Міжнародний фонд "Відродження".

Згідно з дослідженнями, Молдова, Грузія та Вірменія демонструють високий рівень наближення до стандартів Євросоюзу. Україна між тим демонструє подальше погіршення за показниками демократії та ринкової економіки, передусім бізнес-клімату. У результаті Індекс фіксує приблизно співмірний рівень демократії в Україні, Грузії та Вірменії, тоді як показники Азербайджану наблизилися до показників Білорусі.

Результати Індексу-2012 свідчать про те, що Молдова випереджає інші країни Східного Партнерства передусім за рівнем демократії, рівнем контактів між людьми з ЄС й інституційним забезпеченням європейської інтеграції. Молдова також демонструє високі показники допомоги з боку ЄС. Це може бути свідченням запровадження політики ЄС "більше за більше": більше підтримки з боку ЄС у відповідь на більш успішні внутрішні реформи.

Україна тим часом тримає лідерство у сфері інтенсивності та глибини зв'язків із ЄС, передусім на рівні політичного діалогу, економічної співпраці та співпраці у таких секторах, як свобода, юстиція, правосуддя, транспорт та енергетика.

Натомість Україна перебуває позаду не лише Молдови та Грузії, але й Вірменії з погляду виконання "домашнього завдання" – запровадження стандартів ЄС на різних рівнях.

Що стосується інституційного забезпечення європейської інтеграції, Україна досі перебуває позаду Молдови та Грузії. При цьому в Україні досить розвинута система адаптації законодавства. Утім, ця система поки що формальна, оскільки, як свідчать результати Індексу, рівень запровадження стандартів ЄС в Україні низький.

Результати ґрунтуються на дослідженні, яке здійснила група з понад 50 експертів з усіх країн Східного Партнерства – України, Молдови, Білорусі, Грузії, Вірменії й Азербайджану. Дослідження провели Міжнародний фонд "Відродження" й "Open Society Foundations".

Джерело: ТСН

єс рейтинг україна

Знак гривні
Знак гривні