Ніжинських робінгудів засудили за бандитизм. Репортаж із суду

Взимку 2009-2010 років шестеро молодих жителів Ніжина ("робінгудів", як їх пізніше прозвали журналісти) зробили серію рейдів проти ключових наркоторговців міста. І викрили, що їх "дах" - це міліцейський відділ боротьби з незаконним обігом наркотиків.

Поштовхом до активної боротьби з наркоторговцями став випадок, коли молодший брат одного з хлопців впав у кому після того як спробував героїн.

Після рейдів "ніжинські робінгуди" самі зверталися до міліції, прокуратури, виконувача обов`язків мера. Писали листи президенту та спікеру Верховної Ради. Усвідомили, що їх не чують, зібрали у місцевій школі прес-конференцію та оприлюднили відеозізнання наркоторговців. Включно з тими, де розповідається скільки і кому вони платять в міліції.

Через місяць їх закрив УБОЗ. Пройшло два роки "слідства" і "суду", впродовж якого суддя Андрій Стебліна не лише закрив очі на всі свідчення про наркоторгівлю, але й вигнав київських адвокатів-волонтерів, які рік їздили до Чернігова захищати робінгудів.

Відсторонені адвокати встали о 05:40 та приїхали підтримати арештованих, від яких не отримали ані копійки, витратив тисячі на бензин, не кажучи вже про неотримані гонорарі. Хоча обидва адвоката не сумніваються, що суддя Стебліна засудить "робінгудів".

В суді - телекамери "1+1" та СТБ, який уважно слідкував за процесом. Про робінгудів вийшла спеціальне ток-шоу на Інтері, кілька розслідувань на ТВі, не один репортаж в "Вікнах", "ТСН" та інших теленовинах та сотні заміток на "Свідомо".

Але правосуддю це не допомогло. Суддя Стебліна нудним голосом п`ять з половиною годин зачитує вирок. Усі "робінгуди" визнані бандитами, а Влад Попович - ватажком банди. Йому дають 11 років та 8 місяців тюрми. Рустаму – 9 років. Брату Влада Толіку - 8. Ще більші терміни дають іншим однодумцям Влада: Сергій Ярмоленко засуджений на 10,5 років, Андрій Бондаренко – на 10 років і 4 місяці.

Дмитро Волик, який дав 850 гривень та з`їздив подивитися, як на них ловлять наркоторговця (сам не бив), державою Україна нагороджується сімома роками. Впродовж суду його не арештовували, а тепер забирають на очах мами.

Десяток конвоїрів, які уважно слухали всю історію, ігнорує прохання судді всіх вивести та дає "робінгудам" висловити ставлення до вироку.

Джерело: "Свідомо".

наркотики попіл клааса ніженські робінгуди суд

Знак гривні
Знак гривні