Інтелігенція пояснила Литвину, що автори мовного законопроекту підтасовують факти

Законопроект №9073 «Про основи державної мовної політики» Ківалова-Колесніченка спрямований на підрив статусу української мови як державної та її витіснення з ужитку в усіх сферах публічного життя в більшості областей України.

Про це йдеться у зверненні вчених, інтелігенції, правозахисників і депутатів до спікера Верховної Ради Володимира Литвина, текст якого опублікував на своїй сторінці в Facebook народний депутат Олесь Доній.

Більшість ключових положень документа явно суперечать Конституції України, рішенням КС від 14 грудня 1999 р. №10-рп/99 (у справі про офіційне тлумачення положень ст.10 Конституції) і ґрунтуються на безпідставному тлумаченні Європейської Хартії регіональних мов, пояснюють автори звернення та закликають відмовитися від «антиконституційного законопроекту».

Вони наголошують: передбачене законопроектом використання регіональних мов за наявності 10% носіїв мови на певній території зроблено з однією метою - забезпечити використання переважно російської мови поряд або замість української як державної на більшій частині території України.

«Критерій визначення кількості носіїв регіональних мов є довільним. Такого критерію немає в жодному міжнародно-правовому акті. Така кількісна «процедура» порушує права більшості мовців, для яких не буде реалізовано їхнє право визнавати себе і бути одномовними, зберігаючи власну ідентичність», - говориться в зверненні.

Разом з тим наголошується, що право на освіту будь-якою регіональною мовою навряд чи може бути реалізовано на рівні вищої освіти.

«Напевно, цей пункт законопроекту стосується перш за все російської мови. Якщо ж ні, то він суттєво обмежує реальні права представників більшості національних меншин, мови яких на сьогодні не мають достатньої комунікативної потужності для отримання ними вищої освіти», - зазначають противники законопроекту №9073.

Також наголошується, що ст.3 законопроекту тлумачить «право мовного самовизначення» поза контекстом статусу української мови як державної. «Конституція України, міжнародно-правові акти, що визначають стандарти захисту прав людини не встановлюють право мовного самовизначення в сфері застосування державної мови», - підкреслили автори звернення до Литвина.

«Будь-яке обмеження статусу української мови руйнує конституційний лад держави і суперечить національним інтересам України. Зміна меж функціонування державної мови є зміною конституційного ладу України, а це право відповідно до частини третьої статті 5 Конституції України належить виключно народові та не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами», - наголошується в документі.

Під зверненням підписалися лауреат Національної премії ім. Т.Шевченка Євген Сверстюк, професори «Києво-Могилянської академії» Лариса Масенко, Володимир Василенко, виконавчий віце-президент Конгресу Національних громад України Йосип Зісельс, народні депутати Олесь Доній, Юрій Гнаткевич і правозахисники Олесь Шевченко і Василь Овсієнко.

24 травня у Верховній Раді розглядалися кілька законопроектів, в тому числі і документ в авторстві «регіоналів» Ківалова і Колесніченка №9073 «Про основи державної мовної політики». В ході розгляду проектів законів у парламенті сталася бійка.

Джерело: Коментарі

мова законопроект інтелігенція

Знак гривні
Знак гривні