Біля Верховної Ради захищали мову, а під Кабміном вимагали грошей

Одразу два гучних протести відбулися сьогодні, 24 травня, в українській столиці. Біля Верховної Ради близько тисячі осіб протестували проти ухвалення закону "Про засади державної мовної політики". А під Кабінетом міністрів науковці Національної академії наук України вимагали забезпечити гідну зарплату в науковій галузі.

Захистники мови прийшли під парламент з футбольною атрибутикою та барабанами. В руках вони тримали плакати з гаслами "Даєш феню – першою державною!", "Єдина нація, єдина державна мова – українська".

До акції протесту приєдналися також відомі письменники, музиканти, актори та народні депутати. Серед них письменники Брати Капранови, Ірена Карпа, лідер гурту ТНМК Фагот, Сергій Фоменко з Мандрів, актриса Ірма Вітовська та інші.

"Ви думаєте, що ми не розуміємо що відбувається ? Як тільки починаються величенькі крадіжки, пацани починають красти, відразу у вас падає мораль і починаються спекуляціі на тему мови", - зазначила у своєму виступі Карпа.

Науковці ж прийшли до уряду вимагати грошей з гаслами: «Наука голодує – держава занепадає», «Науковці - жебраки», «Хто економить на своїй науці, буде годувати чужу економіку!».

21 травня голова профспілки працівників НАН України Анатолій Широков заявив, що проблеми, які виникли з оплатою праці науковців ще у 2011 році, більше загострились в цьому році. «Академія постала перед дилемою: або скорочувати працівників, поповнюючи ряди безробітних, або повертатися до ганебної практики 1990-х років. А це означає - відпустки без збереження заробітної плати, запровадження режиму неповного робочого часу, зменшення доплат і надбавок під час кожного збільшення посадових окладів», - пояснив він.

Широков уточнив, що в 2011 році середня заробітна плата науковців становила 3,035 тис грн. «Коштів, які виділяються з бюджету, не вистачає навіть на оплату праці і зростаючі видатки за комунальні платежі, не кажучи вже про фінансування власне наукових досліджень, оновлення матеріально-технічної бази, придбання сучасного наукового обладнання», - цитує голову профспілки Тиждень.

14 березня весь склад Вченої ради Інституту соціології викликали на допит в СБУ. Пізніше у спецслужбі пояснили, що допитали учених в якості свідків в рамках розслідування справи про розтрату понад 920 тис. грн.
Наприкінці березня тисячі освітян з різних міст України вийшли на акцію протесту перед Кабміном, вимагаючи підвищення зарплат.

акція протест наука мова гроші

Знак гривні
Знак гривні