Як користуватися генпланом розвитку міста? 5 навчальних відеороликів

Східноукраїнський центр громадських ініціатив підготував низку навчальних відеороликів про те, що собою являє генеральний план розвитку міста та навіщо він потрібен. Мешканці міст за допомогую цих навчальних матеріалів та маючи на руках генплан можуть легко зорієнтуватися де купити квартиру чи будинок, що буде поблизу їхніх помешкань через 5-10 років тощо.

Хвилює доля вашого парку - дивіться у генплан!

Складовою генерального плану є план зонування території (зонінг). Він розробляється в суворій відповідності із генпланом. Цей документ встановляє функціональне призначення територій та вимоги до їх забудови. Зонінг встановлює, яка територія в місті призначена для громадських потреб, яка - для житлових, рекреаційних, виробничих, комунальних, транспортних і т.д. Тобто якщо в генплані та зонінгу за територією закріплено статус «рекреаційної», то будівництво в ній в промислових об'єктів має бути заборонено. Слідкуйте за дотриманням генплану!

Чи законне будівництво у вашому подвір'ї підкаже генплан

Умови для будівництва окремих об'єктів визначає такий вид містобудівної документації як «Детальний план території». Детальний план території розробляється відповідно до генерального плану міста та плану зонування території. Якщо генплан та зонінг визначають територію, на якій розташований ваш будинок, як житлову, то будівництво значних комерційно-виробничих, виробничих і т.п. об'єктів на цій території заборонено. Слідкуйте за дотриманням генплану!

Чому генплан потрібен тим, хто планує придбати нерухомість?

Плануєте придбати квартиру чи будинок? Чи знаєте, що буде поруч із вашим житлом через 5, 10 років? Якщо поруч із вашим будинком зараз є лісосмуга чи парк,це не означає, що у влади не має наміру побудови на цьому місці торгівельного центру чи заводу. Проте відповідні плани влади мають бути зафіксовані у генеральному плані міста. Перед тим,як купувати нерухомість, поцікавтеся змістом генплану!

Примусова конфіскація нерухомості і генеральний план

Реалізація генплану міста майже завжди передбачає реконструкцію старих та будівництво нових районів. Цей процес супроводжується конфіскацією для суспільних потреб об'єктів нерухомості та земельних ділянок. На місці старого житла, дачних та присадибних ділянок, городів зводиться нове житло. Що отримують в якості компенсації власники конфіскованого майна, на яких умовах відбуватиметься відселення, має описувати розділ генплану «Проект розмiщення першої черги будiвництва». Вимагайте закріплення у генплані вигідних вам умов реконструкції та забудови нових районів!

Місто вашої мрії та генплан

Генплан населеного пункту -- це основний містобудівний документ громади. Він визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території міста. Хоча генплан не описує в деталях, як має виглядати територія поруч вашого будинку, проте разом із зонінгом він визначає функціональне призначення територій та вимоги до їх забудови. Тобто, якщо в генплані та зонінгу район поруч місця вашого проживання віднесено до «житлової» або «рекреаційної» зони, то будівництво в ній в значних промислових, комерційно-виробничих об'єктів заборонено. Слідкуйте за дотриманням генплану!

Джерело: Східноукраїнський центр громадських ініціатив

генплан концепція відео місто будівництво

Знак гривні
Знак гривні