Назад в СРСР. Влада давно ввела контроль за пересуваннями громадян, однак до нас доходить лише з другого разу

Оновлено, 22:02 - завдяки коментарям наших читачів, ми додаємо важливе уточнення.

Теза про те, що "до цього часу українці могли пересуватися по Україні і жити в будь-якому місті не повідомляючи відразу владу про свої переміщення" не відповідає дійсності. Ми мали повідомляти по наше пересування країною і раніше. В новому законі внесено лише технічні правки.

Добра новина, яку знайшли читачі полягає в тому, що Законопроект не стосується питань відповідальності, яка буде встановлена у статті 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Максимум, що можна за це отримати - це штраф у розмірі 51 гривні.

Нижче - початковий текст новини:


Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні» (№9289).

За дане рішення у п'ятницю, 18 травня, проголосувало 250 із 317 електронних карток депутатів

(Відсьогодні стосовно "голосування депутатів" ми будемо вживати виключно конструкцію "проголосувало стільки-то електронних карток". Причина - кричуща статистика прогулів і голосування чужими картками, яка спостерігається у Раді за останній рік - лише ~14% усіх прийнятих законів було проголосовано згідно Конституції, тобто депутатами особисто. У всіх інших випадках - це робота меншої частини депутатів-піаністів, що голосують чужими картками" - Редакція )

Даним законом внесено зміни до Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”. Його ще має підписати президент, якщо це станеться, то:

українці, а також іноземець чи особа без громадянства, зобов`язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання.

До цього часу українці могли пересуватися по Україні і жити в будь-якому місті не повідомляючи відразу владу про свої переміщення.

Такий закон давно діє в Росії, де він створює благодатний грунт для міліцейських поборів і фірмочок з фіктивної реєстрації.

Немає нічого дивного, що більшість приймає такі закони.

Але де опозиція, де виступи в парламенті, де прес-конференції, заяви лідерів, пікети Ради і т.д. і т.п?

Пасивність опозиції у справі захисту прав і свобод українців від режиму породжує сумніви, що в разі перемоги опозиціонери скасують ці й інші маразми. В кращому випадку про них забудуть, а в гіршому намагатимуться користуватися.

ОНОВЛЕН 23:41 Зацитуємо висновок експертів Головного юридичного управління Верховної Ради:
"оновлення системи внутрішньої реєстрації мало б враховувати, насамперед, сучасну практику Європейського суду з прав людини...
Натомість, як свідчать викладені у законопроекті (підпункт 4 пункту 1 розділу І – нова редакція статті 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання») положення, реєстрація розглядається як платна послуга, що надається особі державою (адміністративна послуга?).
Інакше кажучи, замість мінімізації втручання держави у здійснення конвенційних та конституційних прав і свобод здійснюється спроба розглядати таке втручання як послугу, додаткове благо та, водночас, умову реалізації свободи пересування".

Чинний (до підписання змін президентом) закон читайте тут

Нову редакцію і висновки експертів Верховної Ради можна зкачати тут

Ми вважаємо, що громадяни України вільні жити і пересуватися по своїй країні без будь-яких обов'язкових повідомлень і реєстрацій.

Джерело: GuildHall

P.S. Допоможіть поширити інформацію про сайт в соціальних мережах. Якщо ви лайкнете сторінку ТЕКСТІВ на Фейсбуці і порекомендуєте лайкнути її своїм друзям, це допоможе нам зробити ще більше цікавих новин

реєстрація закон опозиція влада абзац

Знак гривні
Знак гривні