Знову треба захищати мову. Регіонали хочуть утвердити антиукраїнський закон

І знову усім небайдужим до становища рідної мови в рідній країні доводиться ставати на її захист. Сьогодні, 15 травня, о 13:00 біля Верховної Ради низка громадських організацій проведе попереджувальний флеш-моб проти спроб Партії регіонів внести до порядку денного Верховної Ради законопроект “Про засади державної мовної політики”, розроблений одіозним українофобським народним депутатом України Вадимом Колєсніченком.

Громадськість вимагатиме не вносити до порядку денного законопроект, який де-факто знищить українську мову на половині території України. Якщо ж його все ж таки внесуть – по всій Україні у відповідь буде розгорнута кампанія по знищенню рейтингу Партії регіонів, обіцяють громадські активісти.

Про намір внести на розгляд парламенту законопроект “Про засади державної мовної політики” учора заявив голова фракції ПР Олександр Єфремов.

"Ми довго не розглядали питання, пов'язані з державною мовною політикою, - заявив він. - Є відпрацьований законопроект 9073, він ураховує всі зауваження, які були висловлені в тому числі й Венеціанською комісією, а також враховує зауваження наших провідних інститутів для того, щоб у нашій державі в цивілізованому руслі реалізувати мовну хартію, що діє в Європі... Просили б поставити його на розгляд".

Попередній подібний законопроект було відкликано після масових протестів громадськості у 2010-2011 роках. Тому несподіваність і поспіх внесення нового законопроекту, який не пройшов широкого громадського обговорення (Колєсніченко обмежився лише збором підписів його прихильників), можна пояснити лише одним: Партія регіонів прагне прийняти нищівний для української мови закон блискавично, аби суспільство не встигло організуватися для нових протестів.

"Внесення цього проекту стане тим Рубіконом, за яким подальший будь-який конструктивний діалог з цією владою стає безглуздим, а тому кожен українець має зробити все, аби на наступних парламентських виборах Партія регіонів була від влади усунута як виключно антиукраїнська сила, - стверджують активісти громадського руху "Відсіч". - Вносячи цей законопроект, Партія регіонів має намір трохи покращити свій рейтинг за рахунок тієї жменьки людей, яких російська мова цікавить більше, ніж економічний добробут, стабільність, відсутність корупції та інші питання, які є однаково пріоритетними для мешканців Донецька і Львова, Києва і Севастополя. Ми ж маємо (і можемо!) зробити так, аби вони від прийняття цього законопроекту значно втратили голоси".

Народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко минулого року зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про принципи державної мовної політики». У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України (з 27-ми). У той же час Венеціанська комісія вважає, що в проекті закону недостатньо гарантій застосування і захисту української мови.

мова законопроект закон влада

Знак гривні
Знак гривні