За два роки роботи в Кабміні усі міністри перетворились на мільйонерів

За два роки сумарні статки членів уряду зросли вчетверо. Серед вищих чиновників залишилися лише дві людини, які не дотягують до звання доларового мільйонера.

Робота у владі йде на користь будь-якому українцеві. Принаймні його гаманцю. Цю нехитру теорему підтвердив Корреспондент, проаналізувавши офіційні декларації за 2011 рік високопоставлених чиновників - глави держави, членів Кабміну і керівництва Адміністрації президента. Для цього редакція оцінила не тільки їх особисті та сімейні заощадження, але і розрахувала приблизну вартість належних можновладцям і членам їх сімей квартир, будинків, земельних ділянок та транспортних засобів.

Виявилося, що всі члени уряду і топ-менеджент Банкової - мільйонери. Двоє з них - міністр культури Михайло Кулиняка і міністр оборони Дмитро Саламатін - поки заробили титули лише гривневих мільйонерів. Кожен з решти членів Кабміну і АП сколотив статок, який Кореспондент оцінює як мінімум в 1 млн. американських доларів.

Особисті статки "найбіднішого" члена уряду - Кулиняка - становить майже 2,5 млн грн. А найбагатший його колега - перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський - є володарем майна та інших активів майже на 1 млрд грн. Він, як і ще троє членів Кабміну - віце-прем'єр Борис Колесников, міністр економіки Петро Порошенко і ще один віце-прем'єр, Сергій Тігіпко, - стали лідерами рейтингу, так як всі вони є ще і великими бізнесменами.

Згідно з дослідженням журналу, всі ті чиновники уряду, які працюють в ньому з самого початку, тобто з 2010 року, коли редакція оцінювала їхні офіційні декларації за 2009-й, істотно наростили особистий статок. Лідером зростання став Колесников, який збільшив особистий статок на 242%. Друге місце за темпами зростання зайняв прем'єр Микола Азаров, який за два роки розбагатів до 14,3 млн грн, тобто наростив 116%.

Сумарний же особистий статок членів Кабміну-2012 у порівнянні з представниками Кабміну-2010 виріс на 300% і перевищив 2 млрд грн. Сталося це не тільки завдяки швидкому нарощуванню фінансових м'язів чиновниками, які працюють в уряді з 2010-го, але і завдяки приходу в нього великих бізнесменів, чиї статки різко збільшили цифру сумарного стану.

Президент Віктор Янукович теж наростив фінансові м'язи - за підсумками 2009 року його особисте майно Кореспондент оцінив в 20 млн грн, а тепер уже в 57,6 мільйонів грн. (Приріст 184%). Такий стрибок у Януковича стався завдяки тому, що у нього особисто і його дружини з'явилися нові земельні ділянки. Крім того, за минулий рік він заробив 16,4 млн грн в якості авторської винагороди за написання книги.

Усім міністрам міністр. Микола Азаров якось зізнався, що й сам не помітив, як назбирав свій перший мільйон.

гроші влада

Знак гривні
Знак гривні