В Україні з’явився пам’ятник селянам - борцям з комунізмом

В Україні з’явився пам’ятник селянам, котрі боролися проти комуністів.

В селі Соснівка Олександрівського району Кіровоградської області відкрили пам’ятник хліборобам Соснівки та навколишніх сіл, які загинули, захищаючи врожай від більшовиків, у 1920 році. Захід відбувся в межах урочистостей, присвячених вшануванню героїв Холодного Яру 29 квітня.

Пам’ятник зведено зусиллями Холодноярської ініціативи та Історичного клубу «Холодний Яр», а ідея його встановлення належить відомому досліднику української історії Роману Ковалю. Творче втілення в граніті виконав скульптор Дмитро Бур’ян.

«Я хочу сказати, що села, які знаходилися при залізниці, найбільше відчули на собі, що таке совєстська власть. Село Соснівка якраз і є одним з наших нещасних побитих і спалених українських сіл. Допекла совєтська власть хліборобам соснівки – вони вирішили не віддавати хліб і розібрали залізницю. Не встигнувши озброїтися як слід, вони були жорстоко покарані. На полі перед Соснівкою, за свідченнями місцевих людей, було порубано в нелюдський спосіб понад 50 мешканців цього та навколишніх сіл», – заявив голова Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль.

Тарас Стецьків, народний депутат України, учасник Зарваницької ініціативи: «Цей пам’ятник, який ми сьогодні відкриваємо – дуже маленький внесок в увічнення пам’яті тих героїв-українців, які поклали життя у боротьбі з червоним більшовизмом. Ми робимо це для того, щоб відновити свою історію. Якщо ми не знатимемо своєї історії, ми не будемо мати майбутнього. Для нас важливо знати, що тоді, в буремні і грізні 1920-ті роки, прості українські селяни захищали свою державу. І за це їх вбивали. Це важка історія, але правду про неї ми повинні знати. Сьогодні ми, як ніколи, маємо пам’ятати, що тоді, в 1920 році, однією з причин нашої поразки було те, що дуже часто ми захищали свою домівку і своє село, але не могли об’єднатися і виставити один фронт проти більшовиків. Але коли ми моглиоб’єднуватися, ми вигравали. Сьогодні нам як ніколи потрібна єдність і консолідація».

Андрій Юсов, учасник Холодноярської ініціативи: «Сьогодні тут присутні душі тих, хто тоді загинув у боротьбі за свою свободу, за свій хліб, що для них було синонімом волі і країни. Ці душі чекали понад сто років для того, щоб бути гідно вшанованими на своїй землі. Я хочу попросити пробачення у тих загиблих селян від імені усієї української нації за те, що ми надовго забули про них й так довго збиралися з силами, щоби гідно їх вшанувати».

За його словами, відкриття цього монументу – подія не лише для Соснівки, а й для всіх людей доброї волі, що боряться за свою свободу. «Ми будемо запрошувати туристів, що приїдуть на Євро-2012 відвідати цей та інші монументи, що встановлені на території Холодного Яру. Ми хочемо, щоб європейці побачили не лише країну поганих доріг і гарних жінок, а й справжню європейську націю, яка пам’ятає своє минуле й готова боротися за свою свободу сьогодні і в майбутньому», – заявив Юсов.

Після жнив 1920 року червоноармійські продовольчі загони заповнили чигиринські села й силою забирали у селян хліб. Мешканці сіл Соснівка, Девятка, Скаржинка і Тирнавка розібрали залізницю, щоб більшовики не могли вивозити зерно. Це призвело до кривавих сутичок, внаслідок яких загинуло чимало українських хліборобів.

Джерело: Холодноярівська ініціатива

пам'ять історія село

Знак гривні
Знак гривні