У Києві вчинена спроба захоплення території пам’ятки Київської Русі – Стрітенської церкви

На Львівській площі у Києві відбулась спроба захоплення території, де відбудовується пам’ятка Київської Русі – Стрітенська церква.

За указом президента Віктора Ющенка на місці древньої церкви почали проводити археологічні розкопки, на які витрачені 2 мільйони гривень бюджетних коштів. Та хтось спробував зарити усі ці гроші назад в землю, повідомляє Релігійно-інформаційна служба України .

Як повідомив депутат Київради від "БЮТ" Олександр Бригинець, невідомі зламали паркан, спробували засипати виритий для будівництва котлован.

Він додав, що парафіяни протестували проти цього, на одного з протестуючих технічний транспорт здійснив наїзд.

«Невідомі люди зламали замок на огорожі, що захищає місце розкопок, і вибили дві секції обгороджування. Після цього котлован спробували засипати землею, її завезли заздалегідь два КамАЗа», - розповів настоятель Стрітенской каплиці отець Сергій Ткачук.

Як стверджують церковники, тракторист навіть наїхав на послушника храму.

«Я спробував підійти і з'ясувати, що відбувається. Але тракторист, не дивлячись на мою рясу і не зупиняючись, поїхав на мене, відштовхнувши мене ковшом. Я злякався і встиг відстрибнути вбік», - розповів постраждалий Віталій Катюха.

Після цього тракторист сховався. Правоохоронці, що прибули на місце, і даішники склали протокол і теж поїхали. А церковники залишилися підраховувати збитки. Трактор засипав землею археологічні знахідки - залишки фундаменту церкви, церковну піч і могилу праведника.

«Причини таких брутальних дій не зрозумілі. Хто й навіщо дав вказівку руйнувати місце, де відроджують історичний храм, поки не зрозуміло», - додав депутат О. Бригинець.

Стрітенська церква — храм роботи Володимира Ніколаєва у Києві, збудований у 1853-61 рр., знищений більшовиками у 1930-ті рр. Церква стояла на вулиці Великій Житомирській, 33. Цей храм вважався найпершим і найкращим творінням архітектора Ніколаєва у Києві.

будівництво Церква

Знак гривні
Знак гривні