Freedom House: Україна стрімко впала в рейтингу свободи слова

Ситуація зі свободою преси у світі в 2011 році вперше за вісім років не погіршилася. Таку думку висловили автори щорічної доповіді неурядової організації Freedom House. Однак, Україна у рейтингу свободи преси опустилася з 121-го до 130-го рядка "через зростаючий контроль влади над засобами масової інформації".

В цілому, положення країн СНД в рейтингу залишається незмінним, позитивну динаміку експерти відзначають лише в Грузії (111-е місце). Росія ж на один пункт покращила минулорічний показник і зайняла 172-е місце, розділивши його з Азербайджаном і Зімбабве.

FH щорічно напередодні 3 травня (Всесвітнього дня свободи преси) публікує доповідь про становище засобів масової інформації в різних державах. Кожній країні надається рейтинг від нуля до ста, де нуль – найкращий рахунок, а сто – найгірший. Країни, які мають рейтинг від 0 до 30 – є вільними, від 30 до 60 – частково вільні, і від 61 до 100 – невільні.

Першу трійку в рейтингу свободи преси FH, як і в минулому році, склали Фінляндія, Норвегія і Швеція, а замикають його - Узбекистан, Туркменія і КНДР, що зайняли місця з 195-го по 197-й, відповідно.

Також в кінець списку правозахисні експерти помістили Білорусь, яка розташувалася на 193-му місці між Іраном і Еритреєю.

Укладачі доповіді зазначають значне поліпшення ситуації, більш ніж на три пункти, в близькосхідних країнах, які пережили "арабську весну" - Тунісі, Єгипті та Лівії. Ці країни зайняли 107-е, 123-е і 132-е місця, відповідно. Тоді як в Сирії, навпаки, відзначається значна зміна в бік більшого обмеження свободи преси - місце в рейтингу знизилося з 181-го до 189-го. Єдиною "вільною" країною регіону правозахисниками зі США був визнаний Ізраїль.

Значне зниження показників свободи преси експерти відзначають у країнах Центральної та Східної Європи, багато в чому за рахунок погіршення ситуації в Угорщині та Македонії. Найбільш вільними країнами Центральної Європи в цьому році стали Естонія, Чехія і Словаччина. Поліпшили становище в рейтингу Косово і Чорногорія.

преса медіа свобода Freedom House репресії

Знак гривні
Знак гривні