Дожилися. Українські помідори у Росії коштують 17 грн, в Україні - 21-22 грн.

Через різке падіння попиту у Росії на українські тепличні овочі, вітчизняні виробники почали за кордоном продавати їх дешевше, ніж власному населенню.

"За поточний тиждень тепличникам довелося знизити експортні ціни для РФ практично в 1,5 разу. Причин вимушеного цінового демпінгу відразу дві. Для томатів - це наплив дешевого імпорту з Білорусі, для огірків - різкий обвал цін, пов'язаний із сезонним зростанням пропозицій з російських господарств з південних регіонів", - розповіла керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Тетяна Гетьман, пишуть "Коментарі".

За словами старшого менеджера по експорту "Торгового дому "Калинівка" Ольги Наталіч, на внутрішньому ринку на "маївку" ціни на тепличні овочі падати не збираються. Відпускні ціни для України і на експорт відрізняються вже зараз.

Для внутрішніх споживачів оптові ціни з боку тепличних комбінатів, приміром, на томати на 4-5 грн/кг вищі тих, за якими вони продають ці ж помідори росіянам. І якщо на експорт томати відвантажують сьогодні по 17 грн/кг, то для українців - їх оптова відпускна ціна не менше 21-22 грн.

До того ж, на високу ціну на внутрішньому ринку гостро тиснуть ранні закупівлі овочів, зроблені оптовиками перед Великоднем. Ннапередодні великодніх свят роздрібні ціни на огірки доходили до 38-39 грн/кг. Зараз роздрібні торговці опустили ціни майже на 10 грн - до 26-28 грн/кг. Однак подальшого їх зниження не передбачається.

За словами експерта, перекупники і роздрібні торговці прагнуть заробити, тому постараються утримувати високі ціни до останнього. Частина огірків, придбаних торговцями в середині квітня по 23-25 грн/кг досі залишається нерозпроданою.

економіка суспільство абзац

Знак гривні
Знак гривні